2018. február 13., kedd

ELIOS-ÜGY: TIBORCZ NAGYOT KASZÁLHATOTT, A VIDÉKI FIDESZESEK PEDIG SZÍVNAK

MÉRCE
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2018.02.13.


A 24.hu-nak hála, az elmúlt napokban megtudhattuk, miket derített ki az EU csalás elleni hivatala (OLAF) Orbán Viktor vejének egykori cégéről. És a kép igen lesújtó: szervezett bűnözés és nagy értékben elkövetett csalás gyanúját alapozza meg a 35 közvilágítási projektet vizsgáló OLAF-jelentés.

Mivel fideszes VIP, Tiborcz István érintettsége is vaskosan felmerül, a kormánykommunikáció megpróbálja az egykori fideszes oligarchára, Simicska Lajosra hárítani a felelősséget. Csakhogy a 24.hu legfrissebb cikke újfent bizonyítja, hogy a 35 vizsgált és problémásnak talált projektből mindössze három esett arra az időre, amikor Simicska Közgépe ellenőrizte az eredetileg Tiborcz által alapított céget.

A Közgép 2013. július 3-ig valóban 56 százalékos részesedéssel rendelkezett az Elios-ban, ám Tiborcz még ebben az időben is az igazgatóság tagja maradt. És nyilvánosan elérhető források, például Lázár János egy tavalyi megszólalása is bizonyítja, a fiatalember ebben az időben is aktívan részt vett a cég ügyeiben. Mindenesetre 2013 közepén, nem sokkal Tiborcz és Orbán Ráhel esküvője előtt, az Elios tulajdonosi jogai visszakerültek a két alapítóhoz: Tiborcz Istvánhoz és Erdei Bálinthoz. Jobban mondva, két másik cégükhöz: Tiborcz a Green Investments & Solutions Kft.-vel, Erdei a Green Universe Kft.-vel képviseltette magát tulajdonosként.

Az átadáskor Simicska tömve hagyta az éléskamrát, nem vett ki osztalékot a cégből, mindent a régi-új tulajdonosoknak hagyott.

Egy évvel később az Elios 470 millió osztalékot fizetett ki Green Investments & Solutions Kft.-nek, tehát annak a cégnek, amelyen keresztül Tiborcz az Elios-ban lévő tulajdonosi jogait gyakorolta. A kifizetés padlássöprést jelentett az Eliosnál, még a korábbi eredménytartalékból is átraktak 24 milliót a nyereséghez, amiből az osztalékot kifizették. Újabb egy évvel később, 2015-ben már a 972 milliós nyereséget könyvelhetett el az Elios, és ezt az összeget is kifizették osztalékként.

Hogy ezekből az összegekből konkrétan mennyi landolt Tiborcz István zsebében, azt nem tudjuk pontosan, hiszen 2015-ben, a sorra érkező tényfeltárások miatt eladta a Green Investments-et a Várkert Bazár elhúzódott felújításából ismert Paár Attila egyik vállalatnak. A vételár nem ismert, de minden bizonnyal Tiborcz jó nagyot kaszált egy ilyen jövedelmező cég eladásán.

Az OLAF-jelentés kiszivárgása komoly fejfájást okozhat a Fidesznek, hiszen ilyenkor a hatalmi gépezet több ponton is elkezd recsegni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.