2018. június 25., hétfő

BIZTONSÁGOSABB HITEL? LEHET, HOGY A BANK NEM ENGEDI

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.06.25.



Meglehetősen sok olvasónk panaszolta, hogy nem sikerül gyorsan átárazódó hitelét tartósan fix kamatozásúra váltani. A bankok állítólag húzzák az időt, és „labdázgatnak” az adósokkal. Az idő pedig súlyos ezrekben fájhat, az utóbbi napokban ugyanis (mint az grafikonunkon jól látszik) folyamatosan emelkednek a pénzpiaci kamatok.

A hozzánk érkezett jelzések szerint sok adós ijedt meg, és próbálta lakáshitelének kamatát lehetőleg a teljes futamidőre fixálni. Panaszolták azonban, hogy a bank finoman szólva nem tűnik túl készségesnek az ebben való együttműködésre. Volt, akit a fiókok között küldözgették, majd – miután kiderült, hogy még az előző lakhelyén, egy messzi városban kötötte a szerződést – közölték: menjen oda, ahol a hitelét intézték. Előfordult, hogy bizalmasan csak annyit mondott az ügyintéző az adósnak, hogy „inkább ne erőltesse” ezt a dolgot. „Érzem, hogy packáznak velem” – állították többen is.

Hosszú időn keresztül örülhettek az adósok, mert a hitelük terhét meghatározó pénzpiaci kamatok egyre csak estek. Ez a folyamat azonban az idén tavasszal megtorpant, sőt meg is fordult. Az igazán komoly változás azonban az utóbbi napokban látható.

Érezhetően megnőtt az ügyfelek igénye – mondták el az Azénpénzem.hu kérdésére a Budapest Banknál (BB) – a hitelátváltás, elsősorban a hosszabb kamatperiódusúvá vagy végig fix kamatozásúvá átalakítás iránt. Az MKB Bank kollégáinak az a tapasztalata, hogy mostanában valóban valamivel többekben merül fel, hogy változtasson a kamatperióduson, de ez semmiképpen sem tömeges jelenség. A CIB egyelőre egyáltalán nem érzékel nagyobb érdeklődést a hitelkiváltás iránt, mint korábban. Hozzátették azonban, hogy a végig fix vagy adott kamatperiódusra rögzített újonnan felvett lakáshitelek iránt jelentősen megnőtt a kereslet...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.