2018. augusztus 16., csütörtök

A SÓLYOM LESZÁLLT

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: VÁNCSA ISTVÁN
2018.08.10.


...Egyébiránt Amerikában az iskolásgyerekek is tudják, hogy a marhanagy Air Force One nem azért akkora, amekkora, hogy az elnök a munka­társain és a személyzetén kívül egy tehéncsordát is magával vihessen, hanem hogy Amerika nagyságát és az elnök hatalmát szimbolizálja. Or­bán A319-esei kisebbek ugyan, de utasforgalomban százhatvan személyt képesek szállítani. Az egyenlet megoldása a nyájas olvasó feladata leend.

Ami pedig a Falcon 7X-et illeti, annak már a neve is militáns (falcon = sólyom), noha egyébként luxusigények kielégítésére szolgáló üzleti repülőgép, legalábbis a gyártó weblapja szerint. Nyilván azért van rá szükség, hogy ne csak az alcsúti sólyom szárnyalhasson a levegőégben, hanem pártunk és kormányunk más tagjai is, ha felelős munkájuk ezt szükségessé teszi. Ára körülbelül ötvenhétmillió dollár, azaz tizenhatmilliárd forint. Annyiba kerül, mint a szombathelyi stadion, amit a város lakói a pokolba kívánnak.

Pénz ez?

Abban az országban, ahol egy falusi gázszerelőnek háromszázmilli­árdos vagyonkája van, amely e pillanatban is kápráztató sebességgel gya­rapodik?

Legjobbjaink tollasodását illetően a hűséges szavazónak nemhogy egy rosszalló megjegyzése, de egy rosszalló szemhunyorítása sincs, a ka­binet néha eszelőssé váló pénzszórására vonatkozólag szintén nincs. Ha kiderülne, hogy pártunk és kormányunk nem kormánygépet, hanem kormányűrhajót vásárolt avval a céllal, hogy a parázna édesburgonyák galaxisába irányuló kéjutazásokat tegyen, a hűséges szavazó maximum vállat vonna. A szomszéd tizenkét éves Golfját talán irigyli, no de Orbán repülőgépeit?

Akkor viszont mért állítják a három kormánygépről, hogy nem kor­mánygépek, ez most a kérdés. Mért állít ilyet az a kormány, amely mű­ködésének elmúlt nyolc esztendeje alatt korábban el nem gondolható mérvű gazságok hosszú sorát követte el a nyílt színen, az egész világ sze­me láttára, mindenfajta álcázás és főképp mindenfajta következmény nél­kül? Válasz erre a kérdésre nem kínálkozik, egy hipotézis viszont igen.

Hátha tényleg nem azok.

Tudni kell, hogy az A319-nek csakugyan létezik katonai változata, elsősorban haditengerészeti távolfelderítésre és tengeralattjáró-elhárítás­ra használható. Nyájas olvasóm ne jöjjön avval, hogy Magyarországnak nincs tengere. Most talán nincs, de volt és lesz, nem is tengere, hanem óceánja, és abból is legalább három, csak várjuk ki a végét. Az alcsúti só­lyom világhódító programja már elindult, ugyan a bamba világ nem vette észre, de hát épp ez volt a cél. Mi azonban okosak vagyunk, ezért szemet szúrt nekünk, hogy Lőrinc barátot újabban egyre hatalmasabb jachtok fe­délzetén kapják lencsevégre, az egyik mint a Bismarck, a másik mint a USS Iowa, a harmadik meg mint a Pjotr Velikij. Mi van akkor, ha ezek nem is jachtok, hanem az erősödő és a földkerekség népeinek vezetésére hivatott Magyarország álcázott hadihajói? Akkor a katonai célú A319 spe­ciális képességeire nagyon is szükségünk van, és evvel minden a helyére került.

Legyőzhetetlen hadiflottánk főparancsnokának Semjén Zsolt admi­rálist javasoljuk. Politikai tisztnek pedig a lovát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.