2018. augusztus 16., csütörtök

A VENDÉGHÁZAS TRÜKK UTÁN ITT AZ ÚJ RECEPT: UNIÓS TÍZMILLIÓK NEM MŰKÖDŐ KÖZÖSSÉGI HÁZRA

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: JOÓ HAJNALKA
2018.08.16.


Beremend egy tündéri, alig kétezer lelkes falucska a horvát határnál. A község gondozott házai közül egyből szemet szúr a főúton egy elhanyagolt porta: a 25 millió vidékfejlesztési támogatásból felújított, négy éve elkészült közösségi házban egyetlen rendezvényt sem tartottak még. És már nem is fognak: hamarosan virágbolt nyílik benne. Magyarország esete az uniós forrásokkal, sokadik fejezet.

- Nem értem, most ön átment nyomozóba? (feszélyezett nevetgéléssel fordul a háttérben valakihez) Na jó, nekem erre nincs időm!

- Akkor nem válaszol a kérdéseimre?

- Nem akarok válaszolni (megint elfordul a telefontól, női hangot imitálva mondja valakinek: „válaszoljon erre, válaszoljon arra), gyűjtsön információt, ha akar!

- És a felvett összesen 34 millió forintnyi támogatásból mennyit költött az épület felújítására?

- Júúúúúj! Mi köze van hozzá? De komolyan?!

- Próbálom kideríteni, mi lett 34 millió forintnyi uniós támogatás sorsa…

- Oké, én viszont nem akarok válaszolni a kérdéseire. Viszonthallásra.

A fenti gyümölcsöző párbeszédet a Beremendre bejegyzett Fiatalos Lendület Egyesület vezetőjével, Gyuris Ferenccel folytattuk szerdán. Az egyesület elnökét azután kerestük meg, hogy a Baranya megyei településen járva feltűnt egy, a falucska gondozott portáitól nagyban elütő, rozzant kerítésű, elhanyagolt előkertű épület. A térdig érő gaz és parlagfű egy láthatóan felújított házat vett körbe, amelynek ablakában az ismert formátumú tábla hirdette, hogy az ingatlan a Darányi Ignác-terv keretében, 24,99 millió forintnyi hazai és uniós támogatásból újult meg 2014 decemberére, illetve - ami az adott körülmények közt a legfurcsábbnak tűnt -, hogy a rendeltetése: többfunkciós közösségi ház...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.