2018. szeptember 14., péntek

ORBÁN EDDIG HATÁRŐRÖKET KÖVETELT BRÜSSZELTŐL, DE PÉNTEK REGGEL CSATÁT HIRDETETT A HATÁRŐRSÉG BŐVÍTÉSE ELLEN

444
Szerző: MAGYARI PÉTER
2018.09.14. 


...A bizottsági javaslat összefoglalójában többek között ez olvasható az EU-s határőrök kibővített tevékenységéről:

"A fogadó tagállam felügyelete és ellenőrzése mellett a külső határokon a következő feladatokat tudja majd ellátni: személyazonosság-ellenőrzés, a határátkelőhelyeken történő belépés engedélyezése vagy elutasítása, úti okmányok lebélyegzése, járőrszolgálat a határokon, valamint a határt szabálytalanul átlépő személyek feltartóztatása. A személyzet emellett segítséget tud majd nyújtani a visszatérési eljárások végrehajtásában, különösen a kiutasítási határozatok előkészítése vagy a kitoloncolt harmadik országbeli állampolgárok kísérése révén."

A javaslat legnagyobb része azzal foglalkozik, hogy az EU-s határőrök hogyan tudnak az eddiginél sokkal több embert kitoloncolni. Arról nincs szó benne, hogy az EU-s határőrök eldönthetik, hogy ki jogosult menekültstátusra. Ez egyébként abból is következik, hogy a menekültügy és a határvédelem két külön terület.

Orbán egy olyan koncepció ellen indul most csatába, amelyben nincsenek benne azok a dolgok, amiket le akar győzni.

Eddig Orbán Viktor pontosan ezt akarta

Két év és két hónap telt el azóta, hogy az Európai Parlament megszavazta a közös határokon bevethető EU-s határőrség létrehozását. Azét a társaságét, aminek a létszámát most 10 ezer fősre akarják emelni az eddigi 1300-ról.

Amikor az európai határőrség létrehozását 2016 nyarán az EP-ben megszavazták, akkor Gál Kinga fideszes EP-képviselő annak örvendezett, hogy végre azt csinálja az EU, amit a Fidesz javasolt. Akkori közleménye így hangzott:

"Egyértelműen bebizonyosodott, amit a magyar kormány több mint egy éve mond: Európának hatékonyabban kell védenie a külső határait. Csak akkor tartható fenn a belső határnélküliség, ha urai vagyunk a helyzetnek az unió külső határain. Az európai határ- és parti őrség végre egy olyan konkrét, gyakorlati lépés, amely állampolgáraink védelmét, az unió belső biztonságát szolgálja."...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.