2018. szeptember 14., péntek

ELMENTEK A PICSÁBA

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2018.09.14.


Debrecenben elit iskola épül, méghozzá nem is akármilyen. Az intézmény ugyanis közpénzből – 3,3 milliárd forintból – fog felépülni, hogy aztán milliomos családok csemetéinek biztosítsa a legkiválóbb körülményeket a tanuláshoz. Hogy ez felháborító? Az bizony. Akinek volt pofája ahhoz, hogy az adófizetők pénzéből egy olyan magániskolát húzzon fel, aminek éves tandíja többe kerül, mint amennyit egy átlagkeresettel rendelkező felnőtt közel 2 év alatt megkeres, az elmehet a bús picsába. A gond nem azzal van, hogy vannak elit iskolák, mert legyenek. Aki megteheti, hogy oda íratja be gyermekét, annak legyen erre lehetősége. Az viszont, hogy egy ilyen iskola közpénzből épüljön meg, felettébb felháborító és elfogadhatatlan.

A hazai közoktatás olyan mélyponton van, melynek örök bizonyítékai lesznek a mostani generáció felnövekvő fiataljai. Ők azok, akik valóban megisszák a levét annak, hogy az iskolákba már nem okosodni, hanem elbutulni járnak. Ahelyett, hogy valós tudást szereznének, hittanra, erkölcsre és nemzeti testnevelésre tanítják őket. Közpénzből ugyanis csak erre futja. Egy átlagos család átlagos gyereke – úgy tűnik – ennél többet nem érdemel.

A debreceni elit iskolában viszont a kis lurkók tanulhatnak mandarin nyelvet, de akár elsajátíthatják a baseball alapjait is. Miközben egy átlag magyar család gyermeke annak is örülhet, ha van választási lehetősége felső tagozatban – teszem azt német és angol nyelv között –, addig a milliomosok csemetéi olyan elit képzésben vehetnek részt, ami megalapozza a későbbi jövőjüket.

De vajon ki engedheti meg magának, hogy több millió forintos tandíjat fizessen gyermeke oktatásáért? A parlamenti képviselők biztosan szívesen teszik ezt meg, amire jó példa az EMMI két prominens tagja is, akik gyermekeiket és unokáikat is elit iskolába járatják, hiszen tisztában vannak a hazai oktatás siralmas helyzetével. Ott vannak még azok a letelepedési kötvényt frissen vásárolt kínai és orosz milliomosok is, akik valószínűleg szintén örömmel íratják be gyermekeiket az újonnan nyíló iskolába, de jönnek az Orbán-babák is hamarosan. Lesz tehát miből válogatni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.