2018. november 25., vasárnap

65 ÉVE JÁTSZOTTÁK AZ ÉVSZÁZAD MÉRKŐZÉSÉT, A 6:3-AT


ZOOM
Szerző: MUCHICHKA LÁSZLÓ
2018.11.25.



Labdarúgásuk 90. évfordulóját ünnepelték volna az angolok, ha a mágikus magyarok meg nem tréfálják őket. A sporttörténeti győzelem emlékére és az Aranycsapat tiszteletére 1993 óta november 25-e a Magyar Labdarúgás Napja. 65 éve játszották a legendás 6:3-t.

Anglia-Magyarország mérkőzésre. Azokban a televízió előtti időkben az angol válogatott amúgy is teltház előtt játszotta minden mérkőzését, azonban a magyarok vendégjátékára még nagyobb gyorsasággal fogytak a jegyek, mint általában. Hetekkel a találkozó előtt alig néhány óra alatt elkapkodták az összes tiketet, ami amellett, hogy nem létezett internetes jegyvásárlás, azért volt elképesztő, mert a mérkőzést hétköznap délután rendezték.

Hogy mire föl volt ekkora hatalmas érdeklődés? Erre egy 20 éve Magyarországon élő brit focikedvelőnek, David Bailey-nek – akinek épp a jubileummal párhuzamosan jelent meg Az Aranycsapat története címmel új kiadványa – van egy tézise. Hazánk annak köszönhette vonzerejét, hogy egy elszigetelt kommunista országról volt szó, amely a Szovjetunió elnyomása alatt senyvedett, a játékosok pedig hivatásos katonák vagy rendőrök voltak, ezt pedig az angolok egyszerre találták végtelenül furcsának és ijesztőnek...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.