2018. november 25., vasárnap

TELJESEN ÚJ MEGVILÁGÍTÁSBA HELYEZZÜK A LONDONI 6:3-AT, AZ ÉVSZÁZAD MECCSÉT

24.HU
Szerző: KELE JÁNOS
2018.11.25.


65 éve, 1953. november 25-én a magyar labdarúgó-válogatott 6-3-ra legyőzte Angliát, amely 90 évig nem kapott ki a kontinensről érkezett ellenféltől. Hidegkuti Nándor szerepköre sokkolta az angolokat, így a magyar válogatott szenzációs győzelmével a jövő évi világbajnokság első számú esélyesévé vált. Először nyert kontinentális csapat a legendás Wembley-ben, Sebes Gusztáv taktikáján, és a fantasztikus magyar játékstíluson az egész világ ámult. A 65 évvel ezelőtti eseményeket átültettük napjainkba. Modernkori futballelemzés következik a sporttörténelmi 90 percről.

A magyar futballközeget az elmúlt néhány évben leginkább az a probléma foglalkoztatta, hogyan adaptálja saját stílusát az egyre divatosabbá váló WM-rendszer szabta kereteken belülre. A hagyományos 2-3-5-ös rendszer örökébe lépő új formáció ugyanis természete szerint (az új középhátvéd bevonásával a csatárok nyakán mindig lóg egy ellenfél) inkább a tankszerű, tagbaszakadt, erős testalkatú, de nem túl mozgékony középcsatároknak kedvezne – ám ilyenekből Magyarországon jelenleg nem akad túl sok.

A WM-felállás ugyanakkor előnyöket is kínál: jóval erősebb jelenlétet a középpályán, plusz eggyel több védőt, ami nyilvánvalóan pozitív hatással lehet a védőjáték minőségére is. A nemzetközi mérkőzéseken rendszeresen sok gólt kapó magyar válogatott szempontjából ez utóbbi kiemelkedően fontos körülménynek, és óriási érvnek számít a WM-szisztéma mellett – ugyanakkor jó ideje egyértelmű már az is, hogy a rendszer csak jelentős módosításokkal tehető életképessé a hazai futballban.

Nem véletlen, hogy a magyar bajnokság egyes csapatai, élükön a Budapesti Vörös Lobogóval (korábban: MTK, Textiles, illetve Budapesti Bástya) jó ideje kísérleteznek már a formáció átalakításával. A legmesszebbre egyértelműen a Hungária körútiak edzője, Bukovi Márton merészkedett, aki hosszas próbálgatás után arra jutott: visszahúzza két szélsőjét a középső harmadba, ezzel párhuzamosan pedig a középcsatárt is arra kéri, hogy mozogjon többet visszafelé, vegye fel a labdát a pálya mélyebb pontjain. Bukovi annál is inkább megtehette mindezt, mert középső csatára – a Laziónak eladott, hatalmas termetű Höfling Norbert helyébe lépő – Palotás Péter mozgékony, sokoldalú, intelligens játékos...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.