2019. január 26., szombat

A BIZTONSÁGUNKAT KOCKÁZTATJA, AKI A PAKS 2-T SÜRGETI

MAGYAR HANG
Szerző: SÜLI JÁNOS
2019.01.26.


Újabb tájékoztatást tartott a Paks 2 beruházással kapcsolatban a fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter, ám a lényeget – vagyis a fejlesztés részleteit – illetően nem sok új információ látott napvilágot. A nemzetgazdasági szempontból kulcsfontosságú beruházással kapcsolatos sajtótájékoztatóra szokás szerint nem kapott meghívást a Magyar Hang, ezért más hírportálok – így a Portfólió, a 444, a Pénzcentrum, Privátbankár – beszámolói alapján készítettük el összeállításunkat az elhangzottakról.

Süli János a beruházásért felelős tárca nélküli miniszter az eddigi taktikát követve nem mondott pontos időpontot sem a tervek megszületésére, sem az építkezés kezdetére, főleg nem annak befejezésére. Holott öt évvel ezelőtt még maga Lázár János állította, hogy az első új blokk 2023-ban már üzemelni fog, ehhez képest még a leendő Paks2 tervei sem készültek el. Ha ehhez hozzávesszük az engedélyeztetés évekig elhúzódó procedúráját, akkor minimum 7-10 évet kell várni, mire elkészül és üzemelni kezd a beruházás.

A csúszással kapcsolatban a miniszter mindössze annyit közölt, hogy a korábbi uniós vizsgálatok elhúzódtak, így most az orosz-magyar hitelszerződés átütemezéséről folynak egyeztetések. A módosított szerződést az Országgyűlésnek kell majd jóváhagynia. Amennyiben nem sikerül az orosz féllel megegyezni, akkor a magyar államnak milliárdokat kellene kifizetnie a csúszás miatt. A helyzet komolyságát mutatja, hogy a pénzügyminiszter, Varga Mihály utazik majd rövidesen Moszkvába, hogy elérje a halasztást, és hogy kizárólag akkor kelljen elkezdenünk a törlesztést az orosz fél felé, ha már legalább az egyik új blokk megépült. Az eredeti megállapodás szerint, 2026. március 15-én kellen elutalni az első részletet a 10 milliárd eurós orosz hitelből...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.