2019. január 29., kedd

A BLOKÁD

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: EGRI-EIBEN ISTVÁN
2019.01.27.


...Ha pedig Oroszországnak létrejön a szárazföldi kapcsolata a Krímmel, akkor Ukrajna Fekete-tengerhez való hozzáférése jelentősen csökken. Mivel pedig a „nagy testvér” törekvése történelmi idők óta a meleg tengerekre való kijutás volt, kevéssé valószínű, hogy e ponton megállnak, hiszen Transznyisztria, mely Moldávia része volt, orosz tagköztársaságnak nyilvánította magát, melyet Moszkva elismert. Ugyan igen messze vannak az orosz területekről, ám erősen valószínű, hogy Oroszország birtokba veszi Ukrajna teljes Fekete-tengeri partvidékét, szárazföldi kapcsolatot létesítvén Transznyisztriával. Ez azt jelenti, hogy a Fekete-tenger teljes északi partvidéke orosz kézbe kerül. Ide tartozik Ogyessza is, mely a Fekete-tenger északkeleti medencéjének legnagyobb kereskedelmi- és hadikikötője, s csak egy ugrásra van Transznyisztriától.

Ami még történhet

Ha Transznyisztria fizikailag is csatlakozik Oroszországhoz, az már azt jelenti, hogy Ukrajna fölbomlóban van. Románia bizonyára bejelentkezik Moldáviáért – az egykori Besszarábiáért – ahol mindenki románul beszél. Lengyelország pedig követelheti Volhíniát, mely az egykori kongresszusi Lengyelország része volt, csak Sztálin elcsatolta.

A következmények hátborzongatóak lehetnek, mert ha egy ilyen helyzet előáll, Kárpátalja sem nagyon akarna ukrán maradni.

A további következtetéseket a nyájas olvasó fantáziájára bízom, de ha ez a forgatókönyv ténylegesen megvalósul, az Európai Unió jövője erősen kétségessé válik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.