2019. január 28., hétfő

A MAGYAR KORMÁNY NEM HAJLANDÓ ALÁÍRNI A VÉDELMI EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁST AZ AMERIKAIAKKAL

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: KŐMŰVES ANITA
2019.01.28.


Az amerikai kormány magas rangú diplomatái egyre jobban aggódnak amiatt, hogy Orbán Viktor egyre határozottabban Oroszország felé irányítja Magyarországot, és hogy próbálja hazánkat fokozatosan függetleníteni az amerikai szövetségesi kapcsolatoktól. Az aggodalom egyik oka, hogy a magyar kormány közel másfél évnyi tárgyalássorozat után sem hajlandó aláírni az amerikai és a magyar kormány közötti, úgynevezett védelmi együttműködési megállapodás megújítását. Az Átlátszó munkatársa e cikk angol változatán együtt dolgozott a The Wall Street Journal riportereivel.

Az amerikai-magyar kapcsolatok az elmúlt egy évben, a Trump-kormányzat megváltozott politikája nyomán sokat javultak. Ám konfliktusos ügyek maradtak: a CEU Bécsbe költözését az amerikai diplomáciának sem sikerült megakadályoznia, Ukrajna és a NATO miniszteri szintű tárgyalásait pedig továbbra is blokkolja a magyar kormány az oktatási törvény miatt.

Az is kiverte a biztosítékot az amerikaiaknál, hogy Magyarország az amerikai ügynökök által hazánkban elfogott orosz fegyverkereskedőket nem az Egyesült Államoknak, hanem Oroszországnak adta ki – mint az a Direkt36 cikkéből kiderült.

Az is feltűnt Washingtonban, hogy a magyar fegyverbeszerzésekből az amerikaiaknak nem jutott: decemberi bejelentés szerint helikoptereket az európai Airbustól, tankokat a németektől, mobil repülőgép-hangárt pedig a svédektől vesz Magyarország.

Eközben az amerikai kormány viszont több gesztust is tett az Orbán-kormány felé, mutatva, hogy vége az Obama elnöksége alatt jellemző kritikáknak. A vidéki magyar sajtó támogatására ígért kétszáz millió forintos pályázatot eltörölték, Mike Pompeo pedig fogadta Szijjártó Pétert tavasszal. David Cornstein nagykövet pedig még a CEU elkergetése után is úgy nyilatkozott a 168 órának: bízik Orbán Viktorban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.