2019. január 28., hétfő

LÁZÁR JÁNOS VADÁSZTÁRSA, A HABSBURG FŐHERCEG IS KIRÍVÓAN OLCSÓN KAPOTT ÖNKORMÁNYZATI LAKÁST

24.HU
Szerző: HORVÁTH CSABA LÁSZLÓ
2019.01.28.


Nem csupán az I. kerület polgármestere és családja, illetve számos Fideszhez közeli fontos ember, de Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg is kedvezményes áron jutott önkormányzati bérlakáshoz a budai Várban – derítette ki a 24.hu.

A legmagyarabb Habsburgnak is nevezett József nádor ükunokája a Várnegyed előkelő részén, a Halászbástyához közeli Országház utcában, egy felújított műemléképületben bérel egy 117 négyzetméteres önkormányzati lakást, mindössze 71 ezer forintért havonta.

Ez a bérleti díj azért kirívóan alacsony, mert az egyik legnagyobb ingatlanportál adati szerint ebben az utcában, illetve ezen a környéken hasonló méretű lakásokért akár a főherceg részére megállapított bérleti díj tízszeresét is elkérhetik. A portál hirdetései közt négy kiadó lakást találtunk az Országház utcában, ezek közül az egyik 133 négyzetméteres lakás, amit 890 ezer forintos havi bérleti díjért kínálnak kiadásra. De ugyanitt egy 60 négyzetméteres ingatlant – vagyis feleakkorát, mint amiben az arisztokrata lakik – 380 ezer forintos bérleti díjért lehet kivenni.

A Habsburg-Lotharingiai Mihály által fizetett 71 ezer forintos havi bérleti díjért piaci alapon egyetlen lakást sem kínálnak bérlésre az I. kerületben. Az ingatlanportálokon elérhető hirdetések alapján ezért az összegért többnyire 15-20 négyzetméteres egyszobás lakásokat lehet kivenni, például a budai Várhoz képest kevésbé patinás XV. kerületben.

Bár a neve nem szerepel a kaputelefonon, az egykori császári család sarja megkeresésünkre elismerte, hogy a lakás bérleti szerződése az ő nevére szól. Mint írta, 2015 óta lakik a várnegyedben, az ingatlant lakásként és nem irodaként használja, és egyben ez a lakcíme is. Arra a kérdésre viszont nem válaszolt, hogy milyen körülmények közt nyerte el a lakás bérleti jogát.

Az újabb kedvezményes bérlakás ügyében megkerestük az I. kerület független képviselőjét, aki régóta nyomon követi a bérbeadások alakulását a Várban. Veres Dávid azt mondta:

Nagy Gábor Tamás polgármester adott már bérlakást akciósan saját magának, a szüleinek, volt fideszes országgyűlési és önkormányzati képviselőnek, minisztériumi osztályvezetőnek és a Rogán Antal minisztert helikoptereztető cégnek is. Ezt az urambátyám helyzetet feltétlen meg kellene szüntetni, ám erre csak egy új önkormányzat, és egy új polgármester lenne képes az összefonódások miatt.

A több mint kedvező áron kiadott lakás mellett említésre méltó, hogy miközben tavaly 150 ezer forintra ugrott az albérletek átlagos ára, és ezrek küszködnek a lakhatási válsággal, majdnem négyezer önkormányzat lakás áll üresen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.