2019. január 2., szerda

A POPULISTÁK IS RÁÉBREDNEK EGY SZÉP NAPON, MINT EGYKOR CEASESCU, HOGY ITT A VÉG, NINCS TOVÁBB - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2019.01.02.


- A lengyel kormányfő az euruszkeptikus erők áttörésére számít a májusi európai választásokon és máris diktálni igyekszik az EU-nak 

- Magyarország és Lengyelország a nosztalgikus populizmus megtestesülése

- A magyar politikában főleg ott vannak alapvető bajok, ahol Orbán Viktor szét akarja verni a jogállamot

FT

A lengyel kormányfő a nacionalista és euroszkeptikus erők előretörésére számít a májusi Európa-választásokon és azt jósolja, hogy utána nagy változások lesznek az EU-ban. Szerinte Brüsszelnek az eddiginél sokkal inkább oda kellene figyelnie arra, amit főként a közép-európai tagok mondanak. Morawiecki úgy vélte, szó sincs arról, hogy a térség a tekintélyelvűség felé sodródna, amihez az újság szerint az adott alapot, hogy Magyarországon lecsaptak a civil társadalomra, Romániában a jogrendszert igyekeznek átalakítani, Lengyelország pedig a jogállam kapcsán vitázik az unióval. A politikus azzal érvelt, hogy a brüsszeli tisztségviselők egyáltalán nem értik a volt szocialista országokban kialakult helyzetet. Megismételte, hogy az igazságszolgáltatást azért kell megreformálni, hogy megszabaduljanak a rendszerváltás előtti káros örökségektől, de ez nem veszélyezteti a bírói függetlenséget.

Megjegyezte, hogy mit kapna Varsó, ha a lengyel rendőrség olyan erőszakosan lépne fel a tüntetők ellen, mint ahogy azt a francia karhatalmi szervek teszik a sárga mellényesekkel. Egyben sürgette az uniót, hogy ejtse a jogállami eljárást országa ellen, miután az Európai Bíróság döntése nyomán visszaveszik a lengyel Legfelsőbb Bíróság kényszernyugdíjazott bíráit. Azt közölte, ha nem ez történik, akkor az arról árulkodik, hogy Brüsszel politikai célokra aknázza ki a huzavonát, tekintettel a közelgő EP-választásokra. EU-források szerint azonban változatlanul aggályos egy sor további radikális lépés. A lap hozzáfűzi, hogy a felmérések szerint az elitellenes, nacionalista, szélsőjobbos pártok előretörtek egy sor országban. Nyerésre áll a Fidesz, Salvini Ligája, Le Pen tömörülése, valamint a német AfD, de ugyanez vonatkozik a PiS-re is.

Frankfurter Rundschau

Európának rengeteg a baja és a lista csak egyre hosszabb lesz. Az állapotokat jól jellemzi, hogy mostantól az a Románia a soros elnök, amelynél súlyos gondok vannak a jogállamisággal, miközben a britek nem egészen 3 hónap múlva kiválnak. Az összekötő erő gyengül, és ha minden igaz, előbb még rosszabbra fordulnak a dolgok, hogy utána talán javulásnak induljanak. A brüsszeli apparátusnak megvannak az eszközei, nehogy túl nagy károkat okozzon a tartós bukaresti válság. Ám új kezdetről nem beszélhetünk, bármennyire is sürgős volna. Már persze ha nem az történik, hogy lényegesen előretörnek az EP-választáson a populisták és a nemzeti konzervatívok, és ez még inkább összezilálja a hagyományos erőviszonyokat. De az alapgond az, hogy az egységes Európa mindig is inkább csupán álom volt, de még azt is kikezdi a külső-belső nacionalizmus és populizmus.

Egyes kormányok látják, hogy a tagság sok joggal és még több pénzzel jár. Vannak kötelezettségek is, ám azokról szívesen megfeledkeznek, amikor az célravezető a nemzeti politika szempontjából. A szankciók azután csak a legritkább esetben váltanak ki elriasztó hatást. Egyébként sem lehet egyetlen államot sem kizárni az EU-ból. De a migráció ügyében várhatóan az idén sem találnak megfelelő választ. Így nyomás alatt marad a schengeni rendszer, miközben egység híján még minimális megoldásokat is elodáznak. Azon kívül továbbra is várat magára a közös menedékrendszer. A populista olasz vezetés éppen úgy nem mozdul ez ügyben, mint a mind inkább tekintélyelvű magyar kormány vagy a lengyel nemzeti konzervatívok. Az sokat elárul, hogy az Európai Néppárt képtelen volt kirakni a Fidesz szűrét. Lehet, hogy ily módon rövid távon békét teremt a saját soraiban, de a hitelességének egyáltalán nem segít.

A külpolitikában szintén vastagon jelen vannak a nézeteltérések, az unió beszorult Oroszország és az USA közé. Szóval mindenütt vita van, ahová csak néz az ember. Még a német-francia motor sem működik. Vagyis a jelek szerint megy tovább a gittrágás. A helyzetet úgy lehet megvilágítani, hogy az EU tudja, milyen nehézségekkel küszködik, csak nem képes azokat megoldani, de egyébként minden a legnagyobb rendben.

Guardian

A kommentár azt tanácsolja Európának, hogy ha az a jelenlegi nehézségek láttán, angol és amerikai mintára vissza akar révedni a múltba, akkor válassza a rendszerváltás időszakát, mert abból reményt tud meríteni. Akkor még a derűlátás, a jövőbe vetett hit és az emberség érzete volt a jellemző, ami 180 fokban különbözött a mai megosztottságtól és acsarkodástól. Annak idején a földrész középső és keleti részén javarészt békés forradalmak söpörtek végig, lásd, amikor Ceausescu rájött, hogy nem tudja leverni a tömegmozgalmat és neki már vége. És az ámulattal teli csodálkozás átterjedt a Nyugatra. Csakhogy utána a nyugati arrogancia folytán olyan brutális szabad piaci hatások érték az újonnan felszabadult országokat, hogy annak utóhatásai ma is érezhetőek. A Balkán sorsa szintén azt tanúsítja, hogy gyakran teljesen alaptalan volt a lelkesedés.

Manapság Magyarország és Lengyelország a nosztalgikus populizmus megtestesítője. A putyini orosz államrend a jelek szerint bosszút áll a 89 utáni megaláztatásokért, a szovjet korra vezeti vissza a gyökereit. Úgy tűnik, hogy megrekedtünk az erős embereknél és a féktelen nacionalizmusnál. A 3 évtizeddel ezelőtti szabad szellemet kiszorította az online csőcselék csaholása. De 1989 nagy tanulsága, hogy a demagógok és a sarlatánok számára egyszer eljön a ceausescu-i pillanat, és a falak végül leomlanak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.