2019. január 7., hétfő

ALIG FÉLTUCATNYI MAGYAR AKAD MÉSZÁROS LŐRINC ESZÉKI FUTBALLKLUBJÁNAK UTÁNPÓTLÁSÁBAN, MÉGIS MILLIÁRDOKAT KAP AZ ORBÁN-KORMÁNYTÓL

168 ÓRA ONLINE
Szerző: MOLNÁR RICHÁRD
2019.01.07.


Horvát játékosokkal kereskedne a felcsúti zseni, csakhogy a világbajnoki ezüstérmes válogatott tagjai közül mindössze egyvalaki kezdte a karrierjét az NK Osijekben.

Mindössze hét magyar családnevű vagy keresztnevű játékos van a horvátországi Eszék elsőosztályú csapata, a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő NK Osijek utánpótláscsapataiban, holott eddig 3 milliárd forintot kapott a klub futballakadémiája az Orbán-kormánytól - derült ki a 444 összesítéséből.

Hivatalosan a határon túli magyarok sportéletét támogatja a kabinet Eszék mellett csaknem tucatnyi, kisebb vagy nagyobb arányú magyar lakossággal rendelkező erdélyi, felvidéki vagy kárpátaljai magyar város futballakadémiáját támogatja, amelyre három év alatt összesen 30 milliárd forintot költöttek.

Csakhogy Eszék 106 ezer fős lakosságából mindössze 979-en vallják magukat magyarnak a legutóbbi népszámlálási adatok szerint. Az egész régió 300 ezer lakójából pedig összesen 8235-en magyarok.

Ráadásul az eszéki futballcsapat különböző korosztályú utánpótláscsapataiban talált, magyar, illetve magyaros hangzású családnévvel rendelkező játékosok sem kifejezetten magyar identitásúak. Sokuknak lényegében nincs magyar ismerőse a közösségi oldalakon, illetve nem használják a magyar nyelvet.

A magyar kormány támogatása elvileg arra a beruházásra megy, amivel Eszéken 15 hektáros területen 7-9 focipályát alakítanak ki, és építenek egy 3500 fős fedett stadiont is. Ez nagyjából a felcsúti minta, ráadásul itt is, ott is magyar közpénzből finanszírozzák a beruházásokat. Ezen felül épül egy nagy stadion Eszéken Mészáros „saját” pénzéből, amiben Magyarország leggazdagabb embere a szaunából nézheti a meccseket...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.