2019. január 7., hétfő

AZ ÁLLAMELNÖK, MINT OLYAN

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: ILLE ISTVÁN
2019.01.06.


Alternatívája a köztársasági elnök, ami azért elég fura, mert egy köztársaságnak az elnöki státusz anakronisztikus. Róma köztársaság volt, de nem volt elnöke. Mindegy. Orbanisztánban ez a státusz meg teljesen értelmetlen, mivel nincs köztársaság.

Haladjunk.

Az állam elnöke – maradjunk ennél a státusznál – az elvek szerint a pártokon felül álló, a nemzet egységét szimbolizálni hivatott személy. Általában. Noch dazu, választás útján kerül ebbe a pozícióba, nem pedig egy pillanatnyilag hatalmon lévő párt érdeke szerint.

Mármint, jobb helyen választják. Orbanisztán nem jobb hely, itt kinevezik, méghozzá kormányzati – vagyis párbeli – többséggel. Még hogy a nép válassza, abszurdum, hiszen a nép mi vagyunk! Olyas valaki indikálja, akit szintén senki nem választott meg: a miniszterelnök. A csavar benne az, hogy előtte az államfő kéri fel kormányalakításra. Kölcsön kenyér visszajár.

A pártokon felül állás ettől kezdve ignorálva, marad a nemzet egységének képviselete. Már, ha lenne Orbanisztánban ilyesmi. Mert ugye, van a NER, ami csatlósok, hívők és birkák rendszere, de korántsem a nemzet egésze. Akkor most hol is az egység?

Jelenállamfőnk egy bizonyos Áder, aki világ életében pártkatona volt. Mostanában előre lépett marionett bábúvá. A madzag végén a nagy bábjátékos, Orbán Viktor mozgatja az Áder-bábút...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.