2019. január 13., vasárnap

EGY (NEM IS OLYAN) TIPIKUS SVÁJCI VÁROS

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Zuzzer
2019.01.13.


A svájci Neuchâtel az azonos nevű kanton fővárosa, ezzel együtt is alig 30 ezer ember lakja. Közéjük tartozik (majdnem) a családjával Zuzzer is, ő mutatja be a települést és a környéket. Emellett kiderül, mi az a Dutchlish és eszünk vadállatot is.

Kezdjük Svájcban! Zuzzerék 10 éve költöztek egy Neuchâtellel szomszédos faluba, de az csak 10 km-re van, szóval amikor a Bemutatom a városom sorozat darabját készített, akkor nem volt kérdés, hogy miről ír majd.


„Melyik az a hely, ahová először elviszed a városodba látogató ismerősöket?

Egy baráti, rokoni látogatás általában a történelmi belváros bejárásával kezdődik, ami szerintem maximum 3-4 órás program, tokkal-vonóval, kávéval és sörökkel, lehet ebéd is belefér. Azaz múzeumok nélkül, mert abból is van pár a városban. Aztán előbb vagy utóbb, de azokat, akik nem vízparti városban élnek, odavonzza a Lac de Neuchâtel partján elnyúló sétány, a Quai Osterwald.

Nem kell hozzá nagy szerencse, csak egy átlagosabb nyári, vagy tavaszi szép idő és a „túlparton” – azaz jóval messzebb, de a perspektíva csalóka – látszanak az Alpok és különösen jó időben az Utópia nevű, szobornak számító mólónál elhelyezett hegycsúcs térképen lehet elemezgetni az idáig látszó Mont Blanc-t és egyebeket.

Nagyon érdekes és központi eleme a parti sétának egyébként ez a rövid mólószerű műalkotás, minden vizit alapeleme a rajta, mellőle, róla készített selfie és családi fotó.

Mivel mi errefelé lakunk, azt hiszem legalább hárommilliószor lefényképeztem már a mű ezen tárgyát, Zuzzerrel, Zuzzer családdal, vagy anélkül. (...)

Standard program még, hogy ha szép az idő, akkor felmegyünk a város fölé a Chaumont-ra, ahol egy kilátó található és gyönyörű kilátás nyílik a „Pays de trois lacs-ra”, a három tó országára.

Ezen a vidéken ugyanis három tó van csatornákkal összekötve; a kilátóból szép kilátás nyílik a morati, neuchateli és a bieli tóra is. Azzal, hogy összekötötték a tavakat egy újabb programra nyílik lehetőség, hajókázni is lehet, akár mindhárom tavat magába foglaló útra is be lehet fizetni.

Mi a három legjobb ingyenes dolog a városban?

A lélegzetvétel, a nyugalom, a tópart. De most komolyan, mi ingyenes az életben, főleg Svájcban? Kis túlzással ha valami csak 10 frankba kerül, az már ingyenesnek minősül. :)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.