2019. január 14., hétfő

EGY OROSZ OLIGARCHA EMBERE KITÁLALT EGY ÚJSÁGNAK A "PISZKOS ÜGYEKRŐL", MAJD ELTŰNT


ÁTLÁTSZÓ / OCCRP
Szerző: OCCRP
2019.01.14.


Jevgenyij Prigozsin orosz oligarcha irányította a hírhedt szentpétervári trollhadsereget, de más, Putyin érdekeit szolgáló manőverek is köthetők médiabirodalmához. Egyik embere kitálalt egy orosz lapnak számos piszkos ügyről, amelyet Prigozsin számára végzett, betekintést engedve ezzel a nagyhatalmú oroszok világába, amelyben gyilkosságok is előfordulnak. „Büntetésképp” a forrás egy időre eltűnt, a Novaja Gazeta pedig levágott birkafejet talált a szerkesztőség előtt. A férfi előkerült, de azonnal vissza is vonta minden szavát.

Prigozsint – akire néha Putyin szakácsaként hivatkoznak, mivel az ő cégei főznek azokon az elnöki vacsorákon, ahol Putyinnak külföldi vendégei vannak – az Egyesült Államokban feketelistára tették és vádat emeltek ellene, mivel ő pénzelte a trollgyárat, azaz Internet Research Agency nevű szentpétervári céget, amelyet a 2016-as amerikai elnökválasztásba való beavatkozással vádolnak.

Feltételezhető, hogy egy magánkézben lévő félkatonai szervezet, a Wagner mögött is Prigozsin áll. A szervezetet azzal gyanúsítják, hogy Szíriában, Kelet-Ukrajnában, és másutt is az orosz kormány nevében vesz részt a harcokban.

Prigozsin egyik beosztottja, a 61 éves Valerij Amelcsenko az OCCRP orosz partnerének, a Novaja Gazeta újságírójának, Denisz Krotkovnak adott interjút arról, mivel teltek az oligarcha biztonsági csapatának munkatársaként eltöltött évei...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.