2019. január 25., péntek

ÉLET ÉS IRODALOM LXIII. ÉVFOLYAM 4. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2019.01.25.



P U B L I C I S Z T I K A

Váncsa István: Ami jár, az jár

2020 után csökkenthetik vagy fel is függeszthetik az uniós támogatásokat azokban a tagállamokban, ahol virágzik az állami korrupció, és sérül a jogállam – írja az Euronews. A tét nagy. Mészáros Lőrinc és családtagjainak cégei tavaly nettó 265 milliárd forint értékű tendert nyertek el, és ennek 93 százaléka európai uniós támogatás, közli az Átlátszó a Közbeszerzési Adatbázisra hivatkozva, mármost képzeljük el, hová jut a világ, ha Lőrinc barát 2020 után nemhogy száz–kétszáz, hanem tíz–húszmilliárdnyi uniós pénzhez, sőt koszos pár százmillióhoz se jut. Akkor bizony földindulás jön, a Nap fekete lesz, mint a szőrzsák, a Hold pedig olyan, mint a vér, az ég csillagai a földre hullanak stb., a többit lásd a Jelenések könyve hatodik fejezetében, megéri elolvasni, jó szöveg.

Vége lenne a világnak, és akkor még szó se volt arról, hogy Orbán a továbbiakban nem tömhetné euróval az ő fatökű oligarcháit, és nem szórhatna el vagyonokat józan ésszel felfoghatatlan baromságokra, amilyen például a határon túli fociakadémiák támogatása meg az effélék. Az EU csak ábrándozzon, ha akar, de ami jár, az jár, ergo a támogatások felfüggesztését a magyarok vezetője meg fogja tiltani.

Tőkés Rudolf: Retusált történelem

A jó hír az, hogy a rezsim döntött, megünnepli az utóbbi harminc év kezdetének évfordulóját és feltehetően későbbi történéseit. A rossz hír az, hogy a miniszterelnök által jegyzett rendelet jó része hazugság, csúsztatás és félremagyarázás. Kíséreljük meg újragondolni, valójában mi történt, és miért a „rendszerváltoztatás” (nota bene: ezt most már nem rendszerváltásnak hívják) jött létre. Az 1002/2019 (I.9.) Kormányhatározat szerint „30 éve szabadon” emlékévet rendeltek el. Tehát a dolog immár hivatalos, és a történtekre így kell emlékezni. Miről van szó?

Bihari Péter: Kinek a szabadsága?

Bócz Endre: A migráció és mi

Kovács Zoltán: Tritónevők

Hanák András: Lex és ius

2018 őszén a Fundamentum kitartó szerzőitől olyan cikkeket kért, amelyek a Stop Soros és a civilszervezeteket ellehetetlenítő törvények kapcsán a jogállamiság alkotmányjogi dilemmáit voltak hivatottak körüljárni. A folyóirat szerkesztői ugyan nem hárították el a publicisztikai hangvételt, de úgy vélték, bizonyára nem alaptalanul, hogy az alábbi írásban kevés hangsúly esett a jogállamiság dilemmáira. Mivel ezeket a tavalyi esztendő derekán nem volt erőm kifejteni, a cikk torzó maradt a folyóirat számára. A szerkesztők azonban azzal biztattak, hogy ők maguk is nagy örömmel olvasnák a torzót egy olyan lapban, amelyhez közelebb áll ez a műfaj. Így kerül az írás az ÉS oldalaira.

Dobozi István: Antikrisztus: Donald Trump kaotikus elnöksége félidőben

A viharos első év után sem csillapodott le Donald Trump. A folyamatos kampányüzemmódban végzett kormányzás a szélsőségek csatáját hozta, új szembenállással fejelte meg az eddigi kultúraháborúkat: etnonacionalista trumpizmus vs. demokrata progresszivizmus. Mi a trumpizmus? Átmeneti politikai rendellenesség vagy az identitásliberalizmus elleni átfogó, konzervatív ellenforradalom, amelyben Trump a hasznos idióta szerepét játssza? Félidős elnöki teljesítménye alapján újrázhat‑e Trump 2020-ban? Mit hozott a világnak az America First nacionalista külpolitika? A multilaterális nemzetközi rend rombolásán túl van-e belső logikája a trumpi világpolitikának?

Marosi Ernő: A voyage sentimentaltól a műemlékvédelmi terv- és fotótárakig

Losoncz Miklós: Brexit: ugrás a sötétbe

A parlamenti alsóház leszavazta a brit kormány kilépési megállapodástervezetét, majd bizalmat adott a kormánynak a kilépés levezénylésére. Továbbra sincs olyan megoldás, amely parlamenti többséget kapna, miközben a rendezett kilépésre adott határidő lejárta vészesen közeledik. Az európai uniós intézmények és a brit gazdasági szereplők rendezetlen kilépésre szóló vészforgatókönyveken dolgoznak, sőt a brit kormány is készül ilyen következményekre. Gazdasági szempontból az EU érdekelt a brit EU-tagság fenntartásában, de nem minden áron. A brit önsorsrontás folytatódik. „Ki tudja, hol áll meg?

Avar János: Hol a demokrácia mostanában?

Lővei Pál: Dávid Ferenc 1940–2019

Molnár Erzsébet: Fűtőszál

I N T E R J Ú

Demény Péter: "Nem erőből, hanem szeretetből" - beszélgetés Visky Andrással 
V I S S Z H A N G

Ungvári Tamás: Az igazság utáni pillanat az ÉS-ben

E. Heinrich-Schäffer: Fordítások

Szilasi György: Ópium? Orvosság?

Gegesy Ferenc: Listával vagy anélkül

Helyesbítés


P Á R A T L A N  O L D A L

-iar-: JÓ HÍR

-átkai. RÉGI DAL

Fábri Ferenc: O1G

-skó: NIX UGRIBUGRI!

Gourmet Géza: UNORTODOX MENÜ

msz: FJODOR ÉS LŐRINC

Lázár György: NEM GRATULÁLTAK

Fábri Ferenc: DUNA-PART

(celebrálta Nyerges András): HETI TEXTUS

Szikszai Károly: BRIGÁDNAPLÓ


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.