2019. január 10., csütörtök

EZEK A NÉMETEK ÉS FRANCIÁK NEM NYUGSZANAK! FOLYTON KERESZTEZIK ORBÁN TERVEIT - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2019.01.10.


- Korai még temetni az uniót, mert az általában megerősödve jön ki a válságokból, míg a populista Internacionálé megszületését az egymással ütköző nemzeti érdekek gátolják 

- Trump csak akkor foglalkozik a hasonszőrű európai politikusokkal, ha az az amerikai érdekek miatt okvetlenül szükséges, de az mindenképpen pofon Orbánnak, hogy még mindig nem látogathatott el az elnökhöz

- A Gundel-ügyben az ellenzék pontozásos győzelmet aratott

Reuters

Németország és Franciaország ki akarja terjeszteni a háború utáni megbékélést rögzítő 1963-as megállapodást, mert így szeretné igazolni, hogy a Berlin-Párizs-tengely továbbra is erős, illetve ellensúlyozni a több tagállamban is feljövőben lévő euroszkeptikus nacionalizmust. A hírügynökség megszerezte a szöveget, amelyet Merkel és Macron másfél hét múlva Aachenben ír majd alá. Azért ott, mert a város az európai egység történelmi jelképe. A dokumentum tartalmazza, hogy mindkét ország lépni kíván az EU fokozatos lerombolása ellen.

A szélsőjobbos olasz miniszterelnök-helyettes éppen tegnap jelentette be: azon van, hogy az olaszok és a lengyelek euroszkeptikus szövetség formájában egyesítsék erőiket az EP-választás előtt. A német külügyminiszter ezzel szemben a francia kormánnyal egyetértésben úgy nyilatkozott, hogy a jövő nagy kérdéseinek megoldásához a földrészen nem kevesebb, hanem több együttműködés szükséges. A jelentés hozzáteszi, hogy Európa Trump, valamint az olasz, a lengyel és a magyar vezetés részéről is kihívással néz szembe, ezért Merkel és Macron igyekszik megakadályozni az EU-ellenes pártok áttörését.

Bloomberg

Salvini elzarándokolt Varsóba, hogy ott is szövetségeseket toborozzon a két ország által szorgalmazott „európai tavaszhoz”. Bejelentette, hogy a csatlakozó pártokkal együtt olyan kérdésekre helyezik a hangsúlyt, mint a növekedés, a biztonság, a család és a földrész keresztény gyökerei. Csakhogy a lengyel és az olasz fél egymástól eltérően ítéli meg a bevándorlást, az unió költségvetését és az Oroszországhoz fűződő kapcsolatokat. A brüsszeli Bruegel elemző intézet igazgatója azt mondja, a populista erők egyesülése azért nehézkes, mert nemzeti programot követnek, ám azok ütköznek egymással. Így pl. Kaczynki szinte paranoiásan gyanakszik Putyinra.

Az olasz belügyminiszter úgy állította be, hogy döntő erőpróba következik az általa képviselt mozgalmak, illetve a Macron vezette liberális elit között. Ő, valamint a lengyel szürke eminenciás és Orbán meg a többiek több nemzetállami hatáskört akarnak. A magyar kormányfő az európai populisták zászlóvivőjeként, megbélyegezte a francia elnököt, mint a bevándorláspárti tábor vezérét. Salvini ehhez azt tette hozzá Varsóban, hogy Európa nem fog meghajolni emberkereskedők és civilek zsarolása előtt. Ezért tízpontos tervet akar elfogadtatni mindenkivel, aki szerinte meg akarja menteni a kontinenst. A PiS készséggel áll rendelkezésre, bár jelezte, hogy azért vannak ellentétek. Lásd a kvótákat vagy az uniós támogatásokat.

Charles Grant, az Európai Reformközpont vezetője arra figyelmeztet, hogy idáig nemigen sikerült a jobbos csoportok összefogása, leginkább a menedékkérők elosztása miatt nem. Ugyanakkor a lengyel belügyminiszter most azt közölte Salvini jelenlétében, hogy nem hagyják magukat a margóra szorítani az EU-ban és nem is akarnak kilépni. A cél, hogy a maguk elképzelésének megfelelően megreformálják a szervezetet, és így az az emberekhez legyen közelebb és ne az elithez.

The Times

A konzervatív lap kommentárja arra figyelmeztet, hogy lebecsülik az EU ellenálló képességét mindazok, akik állandóan a szervezet végéről lamentálnak. Bár az idei évkezdet kivételnek számít, mert ezúttal nem hangzottak el jóslatok az unió közelgő kimúlásáról. Az biztos persze, hogy a szervezet az utóbbi 10 évben válságról válságra bukdácsol, ideértve a jogállam helyzetét Kelet-Európában. Ezért azután a túlélését sokan minden eddiginél bizonytalanabbnak tartják, ám a tapasztalatok azt mutatják, hogy a közösség igencsak képes átvészelni a megpróbáltatásokat.

Az idén a nagy veszélynek a populizmust tartják, beleértve, hogy a szélsőjobbos nacionalista pártok jól szerepelhetnek az európai választáson. Ők már hatalmon vannak Olaszországban, Lengyelországban és Magyarországon. Nagyon könnyű sötét színekkel lefesteni a jövőt. Salvini szövetséget keres az olyanokkal, mint a PiS és a Fidesz. Ám lehet, hogy egyáltalán nem olyan nagy a populista veszély. Ezek az erők jelenleg az EP mandátumainak 20 százalékát tartják kezükben. Májusban eljuthatnak a 25%-ig, és az is igaz, hogy a konzervatívok és a szociáldemokraták most először elveszthetik az abszolút többséget. Ez ugyan megnehezíti a döntéshozatalt, de bőven alakulhat olyan koalíció, amely továbbra is lehetővé teszi a Parlament hatékony munkáját. A jobboldali populistáknak egyébként sem megy könnyen az együttműködés, mert gyakran ütköznek az érdekeik, ahogy azt látni lehet Salvini és Orbán között a migráció ügyében.

A Brexit a jelek szerint összekovácsolta az Európa-párti erőket. Ugyanakkor a populisták közül többen rendezik a vitájukat Brüsszellel, ahogy azt az olaszok tették a költségvetés kapcsán. De az olasz pénzügyi válság azért továbbra is fenyegető marad. Viszont inkább az jelenti a nagyobb veszélyt az EU számára, hogy nemzetközileg jelentéktelenné válik egy kétpólusú világban. Ezért fontos a mostani német-francia megállapodás a gazdasági és biztonsági együttműködés elmélyítéséről. Nehogy az unió olyan szemlélő legyen a nemzetközi színtéren, amely nem képes befolyásolni a saját sorsát...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése