2019. január 12., szombat

FIZETŐS MIGRÁCIÓ

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BALÁZS GYÖRGY
2019.01.12. 


Épp az állampapírok gazdag választékában gyönyörködtem az Államadósság Kezelő Központ, az AKK honlapján, amikor felfigyeltem A Letelepedési Kötvényprogram jelentős kamatmegtakarítást eredményezett az állam számára című sajtóközleményre. E tanulmány meggyőzően bizonyítja a Letelepedési Államkötvény kibocsátásának előnyeit az azonos időszakban forgalmazott Prémium Euró Magyar Államkötvényhez viszonyítva. Persze már Napóleon is megmondta, hogy a győzelem titka a megfelelő ellenfél kiválasztásában rejlik.

A Letelepedési Államkötvényt hasonlíthatnánk akár a Békekölcsönhöz is, amely szintén nagy siker volt a maga idejében. A Rákosi-korszakban kibocsátott állampapírból illett mindenkinek lelkesen jegyezni, különben esetleg elvitte az ÁVH, vagy kirúgták a munkahelyéről. Szóval, afféle védelmi pénznek volt tekinthető, ha fizetsz, nem bántunk. Annyiban hasonlítható a Letelepedési Államkötvényhez, hogy pénzügyi lényegüket tekintve egyik sem befektetés, amelyet valamely vonzó jövőbeli hozam megszerzése céljából vásárolnak.

A Letelepedési Államkötvény tényleges befektetője, a hazánkba betelepedni szándékozó ember az államkötvény teljes névértékét fizette be az ügyletet lebonyolító cégek valamelyikének, ráadásul számottevő, körülbelül 15 százalékos eljárási díjjal megfejelve. Bármennyire meglepő is, a befizető „migráns” nem magát a Letelepedési Államkötvényt, hanem azonos értékben a közvetítő cég értékpapírját vásárolta meg. A lebonyolító cégeket hosszú angol neveik felsorolása helyett offshore jellegük és a migrációt áldozatkészen támogató humanitárius missziójuk miatt a továbbiakban nevezzük egyszerűen rejtőzködő jótevőknek. Kizárólag e rejtőzködő jótevők vásárolhatták meg a Letelepedési Államkötvényeket az Államadósság Kezelő Központtól a névértéküknél annyival olcsóbban, amennyi a 2,53-2,00 százalékos hozamot a teljes futamidőre számítva árfolyamnyereség formájában számukra azonnal biztosította. Ebből a hozamból a letelepedni szándékozó nem részesült...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.