2019. január 24., csütörtök

HOGYAN LESZ AZ ABORTUSZBÓL ORBÁN-SZAVAZÓ?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.01.23.


A magzat életképtelensége és az anya életének védelme a feltétele a késői abortuszoknak a New York államban hozott új Reprodukciós Egészségügyi Törvény (Reproductive Health Act) szerint. A törvényt a novemberi választások után a törvényhozás mindkét házában többséget szerzett demokraták szavazták meg, miután Trump miatt tíz év után New York állam többsége a demokratákra szavazott. A törvény egyúttal kivette az abortuszt a büntetőtörvénykönyvből is.

A republikánusok ellenezték a törvényt, de a legfőbb kifogásuk az volt, hogy a családon belüli erőszak következtében elvesztett magzat miatt nem tudnak majd vádat emelni, ha a büntetőtörvénykönyvben megszűnik az abortusz büntethetősége. Ez egy nyilvánvaló csúsztatás, amellyel büntetendő cselekménynek akarták megtartani az abortuszt. Ennek szemléltetésére a republikánusok sajtótájékoztatót tartottak, ahol egy Livia Abreu nevű hölgy (aki természetesen a tetejébe még katonai veterán is Bronxból, hogy ideáltipikus republikánus legyen), elmondta, hogy ő családi bántalmazás során veszítette el a születendő csecsemőjét, amikor a férje megverte. A demokraták azzal cáfolták ezeket a kifogásokat, hogy a családi bántalmazásra és az annak során elszenvedett károkra számos más törvény létezik. Ha egy durva férfi úgy megveri a feleségét, hogy elveszti a méhében levő gyermekét, az nem abortusz. Az abortusz művi terhességmegszakítás. Ezt a kettőt nem lehet a büntetőtörvénykönyvben azonos cselekménynek tekinteni.

Az abortusz a “keresztény-liberális” kultúrharc egyik legkeményebb terepe, ahol a (szélső)jobboldali pártok az abortusz elutasításával szereznek szavazatokat a hívő emberek körében. Mivel ez az egyik leghatékonyabb választási mozgósítási eszköz, amit a leginkább lehet dramatizálni, az abortuszellenes propaganda nem elégszik meg a tényekkel, hanem kifejezett uszítást folytat és álhírekkel sokkolja a hívőket. Ennek egyik megnyilvánulása, amikor a holokausztrelativizálás egyik súlyos esetét követik el, és “csecsemőholokausztról” beszélnek.

A terhességmegszakítás rendkívül összetett és bonyolult kérdés, amely már rég kikerült a szakmai viták keretei közül, ahol a probléma egészségügyi, jogi, szociális, érzelmi és egyéb aspektusait tárgyalják. Az ügy két szélsőség lecsupaszított indulatainak martaléka lett. Ezen belül is van a “keresztény” irányzatnak olyan “pro-life” szegmense, amely egyszerűen hazudik, meghamisítja a tényeket, az embereket direkt félrevezeti és szándékosan uszítja, amely mögött már nem a meg nem születő magzatok védelme, hanem a propaganda, a populista demagógia és a politikai haszonszerzés áll. A liberalizmussal szembeni gyűlölet felkorbácsolása és a jogállamot felszámoló zsarnoki rendszerek érdekében való szavazatszerzés a cél...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.