2019. január 8., kedd

ÍGY SARCOLJÁK MEG A NYUGDÍJPÉNZT

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: Az Én Pénzem
2019.01.08.


Az önkéntes nyugdíjpénztárak az idén tovább emelték a tagdíjbefizetésként elvárt összeget. Ez azoknak a kevésbé szerencséseknek, akik nem tudnak lépést tartani, jobban apasztja korábbi megtakarítását. Összességében azonban a jegybank szerint a pénztártagok díjterhelése igen alacsony.

Az előző év első háromnegyedévében az önkéntes nyugdíjpénztárak a meg nem fizetett tagdíjak miatt 25,5 milliárd forint tartalékot képeztek. Ez a két évvel korábbit 28 százalékkal haladja meg. Az egy főre jutó vagyon közben – számolta ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapján az Azénpénzem.hu – 15 százalékkal nőtt. Jól látszik tehát, hogy a tagság egyre széthúzottabb. Akadnak, akik dinamikusan tudják növelni megtakarításaikat, de nagyon sokan vannak, akik kényszerűségből (pénzükhöz legkorábban tíz év után juthatnak hozzá – a részletes szabályokról itt olvashat) tagok maradnak, de fizetni nem tudnak.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak tagjainak mintegy fele nem fizet, a vagyon 22 százaléka az övék. Az előírások szerint az ő hozamukból az előírt havi befizetés működési és likviditási alapra jutó havi hányada vonható le. Nem véletlen, hogy a minimális tagdíjat egyre magasabban szabják meg a kasszák. Ez a folyamat pedig 2019-ben is folytatódik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.