2019. január 21., hétfő

ÍGY SPÓROLHATNAK A NYUGDÍJASOKON

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.01.21.


Az Azénpénzem.hu kiszámolta, hogy a nyugdíjasoknak mennyit jelent, ha az inflációt – ahogy egy szakblog feltételezte – valóban elszámolta a KSH. Manapság az ilyen kalkuláció nehezebb, mint gondolnánk. Mi arra jutottunk, hogy az egytized százalékos eltérés 3,6 milliárd forintot jelent az idősebbek zsebében, vagy az államkincstárnál megtakarításként.

Az Alapblog szerint, ha igazak a KSH által közzétett számok, akkor a statisztikusok elszámolták az előző évi inflációt, ha jól számoltak, akkor viszont az adatokkal hibádzik valami. Mint leírták: a havonta közzétett 12 hónapos inflációs adatok átlagolásából nem 2,8 százalékos, hanem 2,9 százalékos átlagos infláció jön ki a tavalyi évre. Ez pedig nem mindegy, hiszen – emeli ki a blog – az inflációt követő magyar állampapírok tulajdonosainak zsebéből 2,5 milliárd forintot húzhatnak ki.

Úgy gondoljuk, ennél is jelentősebb lehet, ha az állam az alacsonyabbra kihozott infláció miatt a nyugdíjasokon spórol. Amióta az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságot (ONYF) az államkincstárba olvasztották, sem a nyugdíjasok számát, sem azokat az adatokat nem teszik közzé, amelyekből ki lehetne számolni, mekkora kiadást jelentenek az államnak a nyugdíjak. Az öregségi nyugdíjban részesülők számáról tavaly volt egy pénzügyminisztériumtól származó értesülés (ebben 1 997 898 fő szerepelt), az átlagnyugdíj összegét (130,5 ezer forint) pedig egy politikusi nyilatkozatból tudhattuk meg...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.