2019. január 23., szerda

IRÁNY A KASZTRENDSZER

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- VENDÉG
Szerző: ANDOR MIHÁLY
2019.01.23.


A mostanában bonyolított középiskolai felvételi vizsgák a szülők már megszokott fölháborodása közepette zajlanak. Sorra derül ki, hogy a feladatok nem a tanultakat kérik számon, hogy egységnyi feladatot lehetetlen a megadott idő alatt megoldani, és néhány vállalkozó kedvű tanár meglepődve konstatálja, hogy tantárgya felvételi követelményeit ő is képtelen teljesíteni. Kialakult az a közvélekedés, hogy ezeket a feladatokat azok tudják elfogadható szinten megcsinálni, akik már előre tudták, és begyakorolták, vagy akiknek a szülei meg tudják fizetni a felvételire előkészítő magántanárt.

A szülők és a diákok most szembesülnek az Orbán-kormány egyik legsunyibb húzásával, a gimnáziumi férőhelyek de facto megfelezési folyamatával. Az ötletet négy évvel ezelőtt dobták be, és olyan nagy fölháborodást keltett, hogy durva megvalósításáról rögtön letettek. A nyílt megvalósításról áttértek a lopakodó megvalósításra: lassan csökkentették a gimnáziumi férőhelyek számát.

Ment, mendegélt a dolog, 2010 és 2018 között a gimnazisták száma 239 992-ről 184 525-re, vagyis 23 százalékkal csökkent. Ez még messze van a megfelezéstől. Egy idő múlva Orbán Viktor valószínűleg nem bírta ezt a tötyögést, túl lassúnak tarthatta az átalakulást. Mégiscsak meg kellene felezni azokat a fránya gimnáziumokat, mert így még sok-sok évig a kívánatosnál több gondolkodni és tovább tanulni képes egyed jön ki belőlük. De hát a „felezés” szóról szó sem lehet, az a szó már lejáratódott, ideges lesz tőle a nép. Valami mást kell kitalálni.

Kitalálták hát a kötelező gimnáziumi felvételit. Ez persze együtt jár a központilag meghatározott felvételi feladatokkal, és a központilag meghatározott felvételi ponthattárral. Felvételi eddig is volt, de ez azt a célt szolgálta, hogy az iskolák a sok jelentkező közül kiválaszthassák, kikkel töltik fel a meglévő férőhelyeket. A kötelező felvételi bevezetésével új helyzet állt elő. A kormánynak minden eddig felgyülemlett statisztikai eszköz a kezében van ahhoz, hogy olyan nehéz központi felvételi feladatokat adjon, és úgy húzza meg a felvételi ponthatárt, hogy csak fele annyi gyerek tudja teljesíteni a követelményeket, mint ahányat eddig fölvettek. Közben a „felezés” vagy a „létszámcsökkentés” szó használatát meg fogják tiltani kádereiknek. Újságjaik, rádióik, televízióik, hivatalnokaik, pártfunkcionáriusaik és propagandistáik a gimnáziumi színvonal emeléséről fognak zengedezni. Ennek a folyamatnak a résztörténését élik át a most felvételiző gyerekek és szüleik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.