2019. január 7., hétfő

KÉT LÉPÉSSEL KÖZELEBB KERÜL A NER BUKÁSA

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2019.01.07.


Alakul Orbán rémálom-forgatókönyve.

Az egyik, az első a közelebbi: jövő szerdán tárgyalja az Európai Parlament az európai uniós támogatásoknak a jogállamiság helyzetéhez kötött felfüggesztését. Azaz Brüsszel 2012-től megszünteti a klientúrát és magát a rezsimet is fenntartó pénzek áramlását, ha Orbán tovább folytatja az autokrácia ki-, a jogállamiság leépítését.

A javaslat parlamenti elfogadásához - látva az azt megalapozó Sargentini-jelentés néppárti támogatását szeptemberben - nem fér kétség, így a kormánypropaganda máris elkezdte annak értelmezését. Ifjabb Lomnici a félhivatalos agitpropkának máris
- "önkényes forrásmegvonásról",
- a "jogállamiság szubjektív értelmezéséről",
- "költségvetési terroról"
- és "Sorosék bosszúpolitikájáról"

beszélt, ami alapot ad arra a következtetésre, hogy a Fideszben és a NER-ben jól tudják,
véget érnek számukra a jó idők, amikor az Unió maga finanszírozta saját ellenségét.

A javaslatot Orbán a Tanácsban sem tudja megvétózni, még a másik érintett kormánnyal, a lengyelekkel közösen sem, mert annak elfogadásához elég a minősített többség: 15 tagország és az Unió lakossága 65 százalékának képviselete.

A javaslat elfogadását és a pénzmegvonást Orbán alighanem már be is árazta. Minden bizonnyal ennek következménye az utóbbi fél év drasztikus kormányzati restrikciója, beleértve például a fideszes propagandamédia centralizálását és nonprofittá tételét is. A NER-t uraló klikk 2 év múlva 2 dolog közül választhat:

- Elveszíti az általa felhizlalt oligarchák támogatását. Ezért kellett elvenni tőlük a médiát: ha szembe fordulnak vele, ha maradjon ott propagandasajtó nélkül, mint 2014-ben a Simicskával való szakításkor.
- Vagy pedig a magyar költségvetésből kell táplálni a klientúra éhes szájait. Ekkor pedig érzékeny választó csoportoktól (nyugdíjasoktól, orvosoktól, tanároktól, etc.) kell elvonni forrásokat, ami nyilván tömegeket hajtana át a rendszerellenes táborba.

Ez utóbbi még mindig nem lenne akkora probléma, ha az ellenzék továbbra is megosztott maradna. Hiába szavaztak ugyanis a Fidesz, Orbán és a NER ellen Magyarországon 200 ezerrel többen áprilisban, mint mellette, ez kényelmes parlamenti többséget jelentett számára a Fideszre szabott választási rendszer és az ellenzék fragmentáltsága miatt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.