2019. január 21., hétfő

KÖZÖSSÉG VAGY IDEOLÓGIA? ŐSZINTÉN A CSALÁDOKRÓL

MÉRCE
Szerző: ÁMON KATA
2019.01.20.


A választás éve egyben a családok éve is volt, legalábbis a kormány szerint, amely év végén újabb „nemzeti konzultációt” is kezdeményezett a családok védelméről. A nemzeti konzultációt el lehetne annyival intézni, hogy újabb ellenségre van szükség, akivel szemben meg lehet védeni a magyarokat. Nem is csak egyszerűen a magyarokat, hanem a magyar családokat, azokat, akiknek gyerekük van. Nehéz is a családvédelmet mint célt vitatni, hiszen ki ne értene egyet azzal, hogy a gyerekeknek, szülőknek jobb legyen?

Ez a cikk a Mérce napi véleményrovatának, az Mércének a mai cikke. A rovat célja, hogy naponta tudjunk nektek adni egy olyan véleménycikket, ami kitekint a mindennapi megszokott nézőpontokból, új dinamikákat ad a gondolkodásunknak, leveri azokat a falakat, amiket a politika körénk épít. A rovat többi cikkéért kattints ide!
Akik vitatják a konzultációt és annak szándékát, azok jellemzően a kormány legitimitását kérdőjelezik meg: milyen alapon papolnak azok a családok védelméről, akik nem csak ölbe tett kézzel nézik végig, hogy családok szegénységben élnek, kilakoltatják őket, a gyerekeket kiemelik, a családi pótlékot hagyják elinflálódni, a legtöbb támogatást „aki nem dolgozik, ne is egyék” alapon nyújtják, és a nemzeti konzultációval egy időben elfogadják a rabszolgatörvényt, ezzel ellehetetlenítve rengeteg család számára, hogy valóban családi életet is éljenek?

A család a kormány számára ideológia, és az érzelmi töltettel teli család szó az aduász, amin keresztül „jó arcát” tudja mutatni. Legalábbis szóban.

Ez azonban a valóságban három dologról szól: a féktelen újraelosztásról a felső középosztálynak; a korrupció, az urambátyám világ elfogadtatásáról; és arról, hogy a nők és gyerekek fő feladata az önmegvalósítás és egyéni boldogság helyett egy egyenlőtlen társadalom kritikátlan újratermelése legyen.

Igen, a gyerekeké is, hiszen az ő megszületésük sem önmagában érték a kormánynak: csak akkor jár értük támogatás és elismerés, ha a megfelelő családba születnek. Akinek nincs ekkora szerencséje, az – Lázár Jánost idézve – annyit is ér.

Lázár János szavai ugyan hatalmas felháborodást keltettek, pedig sajnos ez a gondolkodás nem csak egyszeri politikai kiszólás, és nem is csak a Fidesz gazdaság- és társadalompolitikájának alapeleme...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.