2019. január 14., hétfő

LEVÁGTÁK A MAGYAR KUTATÓKAT A TUDOMÁNYOS VÉRKERINGÉSRŐL

INDEX
Szerző: MOLNÁR CSABA
2019.01.14.


Múlt pénteken az Elsevier tudományos kiadó megszüntette az összes magyarországi egyetem és kutatóintézet hozzáférését az általa kiadott folyóiratok cikkeihez, illetve több fontos publikációs adatbázishoz. Ezáltal elméletben az összes kutató és egyetemista elesett a kutatáshoz nélkülözhetetlen szakirodalomtól. Ez vajon katasztrófa vagy egy új, igazságosabb világ kezdete?

A tudományos kommunikáció hagyományos formái évek óta válságos állapotban vannak. A monopolhelyzetben lévő kiadók az egekbe emelik az előfizetési díjaikat, a kutatóknak viszont létszükséglet, hogy hozzájussanak szakterületük legfrissebb eredményeihez. Ezért egészen a legutóbbi időkig a világ szinte minden egyeteme, kutatóintézete előfizetett a csomagban árult szakfolyóiratokra, mert attól féltek, hogy máskülönben munkatársaik elesnek a munkájukhoz szükséges információktól – így kutatóként gyakorlatilag megszűnnek létezni.

Ez a kutatói közösségben sokszor zsarolásként értékelt kiadói gyakorlat egészen addig működhetett, míg a folyóiratok előfizetési díjai már olyan szürreális magasságokba emelkedtek. Olyan magasra, hogy az nemhogy a magyar felsőoktatási intézményeknek, de már a német vagy amerikai egyetemeknek is megfizethetetlennek számított. Előbb csak a német egyetemek fogtak össze, hogy a fő bűnösnek kikiáltott Elsevier kiadványait bojkottálják, majd más európai tudományfinanszírozó szervezetek is beleálltak a harcba, és elhatározták, hogy 2020-tól minden általuk finanszírozott kutatás eredményét csakis azonnal, ingyenesen hozzáférhető formában engedik publikálni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.