2019. január 16., szerda

MIRE VOLT ÉS MIRE ELÉG A NYUGDÍJMINIMUM? - KISZÁMOLTUK, MIT VEHETNEK AZ IDŐSEBBEK A MOSTANI EMELÉSBŐL

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.01.16.


Húsz évvel ezelőtt az akkori minimális öregségi nyugdíjból majdnem 30 liter tejjel, 50 kiló kenyérrel, 430 tojással, 300 zsemlével lehetett többet venni, mint a mostaniból, de például ásványvízből vagy öblítőből most sokkal többre futná – számolta ki az Azénpénzem.hu. Megnéztük azt is, hogy a különböző csoportok mit vásárolhatnak az idei pluszból.

Mint tegnap kiderült: nem igazán számíthatnak az áremelések miatt novemberben plusz kompenzációra a nyugdíjasok. A KSH a 2018-as nyugdíjas inflációt pont annyira hozta ki, amennyit a költségvetés törvény alapján emelésként ebben a hónapban kaptak a nyugdíjasok. Kiszámoltuk, hogy a most januárban a tavalyi infláció kompenzációjaként kapott 2,7 százalékos nyugdíj-kiegészítés (amit a KSH előzetes adatai alapján legfeljebb 0,1 százalékkal fejelhetnek meg majd novemberben) a 2018-as átlagárak alapján mire lehet a különböző csoportoknak elég.

Arról, a korábbi ígéret ellenére, egyelőre nincs hír, hogy az ütemesebb gazdasági növekedésből részesülhetnek a nyugdíjasok. Tény azonban, hogy a 2018 negyedik negyedévi GDP első becslését is csak február elején teszi közzé a KSH.

Akik az átlagnyugdíjat kapják, azoknál a plusz akár egy női frizurát is fedez. A Nők40-ben részesülők egy teljes kiló szárazkolbászt is beszerezhetnek, a rokkantaknak 1 kiló marhahúsra futja az inflációs kompenzációból. Talán világosabb azonban a különbség, ha az infláció miatti nyugdíjemelést egyetlen termékre számoljuk át. E szerint az átlagnyugdíjasok 82, a Nők40 kategóriába tartozók 79, a rokkantak pedig 46 tojást vehetnének a kapott pluszból...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.