2019. január 20., vasárnap

ORBÁN ALIGHA ENGED A RABSZOLGA TÖRVÉNY ÜGYÉBEN, DE A TILTAKOZÁS ÁTHAT NAGYRA TÖRŐ EURÓPAI TERVEINEK - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2019.01.20.


- A magyarországi tiltakozások sikeréhez döntő, hogy az ellenzék a maga oldalára állítsa a vidéket 

- Elszabadultak az osztrák szélsőjobbosok, Orbánt Európa megmentőjének tekintik és a legközelebbi választáson le akarják nyomni a Néppártot

- Nem tudni, mi okból, de a német liberálisok főtitkára feltűnően kesztyűs kézzel bánik a magyar miniszterelnökkel, olyannyira, hogy állítólag a Sargentini-jelentés elutasítására igyekezett rávenni az FDP három strasbourgi képviselőjét

Yahoo/Bloomberg

A magyarok immár országszerte felvonulásokkal adnak nyomatékot követelésüknek, hogy a kormány érvénytelenítse a rabszolga törvényt, sőt, általános sztrájkkal fenyegetnek, így próbálva nyomást gyakorolni Orbán Viktorra. Tegnap több mint tucatnyi városban akadályozták a közlekedést, ami azt jelzi, hogy az elégedetlenség immár nem csupán Budapestre korlátozódik. A megmozdulások az egész illiberális uralom ellen irányulnak és lassan kikezdik a Fidesz támogatottságát. Minden öt megkérdezett közül négy úgy nyilatkozott, hogy elutasítja a túlmunka kiterjesztését,ám csekély a változás esélye, figyelembe véve, hogy a kormánypárt egymaga népszerűbb, mint az egész ellenzék együttvéve.

Az ügy azonban mégiscsak alkalmas arra, hogy meglője Orbán igyekezetét, mármint hogy a nacionalisták többségbe kerüljenek az Európai Parlamentben. A tiltakozás máris felvillanyozta a hazai ellenzéket, amelynek megosztottsága döntő tényezőnek bizonyult a Fidesz 9 éve tartó politikai sikerében. A hatalommal szemben álló erők követelik, hogy a közmédia vessen véget a Fidesz melletti propagandának, továbbá, hogy történjen valami a korrupció visszaszorítására. Az ellenállás ugyanakkor rávilágít, hogy a gazdaságban szerkezeti gondok vannak, miután nincs elegendő munkáskéz, a lakosság elöregedése, az emigráció és Orbán bevándorlás-ellenes politikája folytán.

Le Figaro

A rabszolga törvény és az igazságszolgáltatás átalakítása tiltakozó hullámot váltott ki Magyarországon. Tegnap a pártok az utcára hívták az embereket, a szakszervezetek pedig általános munkabeszüntetést helyeztek kilátásba. Vagyis az ellenállás nem gyengül. A túlmunka egyébként arra szolgál, hogy enyhítse az agyelszívás káros következményeit a munkaerő piacon. Egyébként is alacsony a születések száma, ráadásul 2010 óta már csaknem 600 ezren hagyták el az országot, főleg az alacsony bérek miatt. De most már a tiltakozások túlmennek az eredeti követelésen. Ahogy Földiák András, a SZEF elnöke elmondta, a GDP és a cégek haszna gyorsabban nő, mint a keresetek szintje. Tordai Bence arra hívja fel a figyelmet, hogy a magánfogyasztás Magyarországon alacsonyabb, mint Romániában.

Az ellenzék fel van háborodva amiatt is, hogy Orbán Viktor a tekintélyelvűség felé tereli az országot. Tordai szerint most megint az van, mint a szocializmusban: egyetlen párt határoz meg mindent, ideértve a Fidesz-hű közigazgatási bíróságok felállítását. A megmozdulások célja, hogy megnyerjék a vidéket is, amely jelenleg javarészt a kormányfő kezében van. Egy francia újságíró azzal magyarázza Orbán változatlan népszerűségét, hogy a politikus határozottan reagált az ország gazdasági gondjaira és a bevándorlásra. Egy francia szakértő azonban rámutat, hogy a rabszolga törvény a munkát érinti, azt pedig mindenki érti, nem csupán a budapesti értelmiségi elit. Mindazonáltal a megmozdulások a városokra összpontosulnak és az ellenzéki pártok, valamint a hagyományos szakszervezetek irányítják azokat.

Die Presse

Egész Magyarországon demonstrációk voltak Orbán és a rabszolga törvény ellen. A felvonulásokat és az útzárakat a szakszervezetek hirdették meg a jobboldali konzervatív kormány ellen, sürgetve mindenekelőtt, hogy vonják vissza a túlórák számának drasztikus növelését, továbbá, hogy tisztességes munkáért járjon tisztességes bér. 60 településen tartottak megmozdulásokat. A tudósítás idézi Gréczy Zsoltot, aki Esztergomban kijelentette, hogy 2019 az ellenállás és a lázadás éve lesz. Budapesten „Elég volt”-tábla alatt meneteltek az emberek. Nagy Blanka arról beszélt szónokként, hogy a miniszterelnök megbukott tisztességből, emberségből és őszinteségből.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.