2019. január 28., hétfő

ORBÁN OLYAN MÉRTÉKBEN BEINTETT AZ USÁ-NAK, HOGY FEBRUÁRBAN JÖN POMPEO - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2019.01.28.


- Életünket és vérünket, de zabot (Moszkvát és Pekinget) azt nem - üzente Orbán Washingtonba 

- A Fidesz erősen konfabulál, hogy kellő formában tudja tálalni híveinek a zsidók kiirtását

- Az FDP főtitkár asszonya kénytelen volt a nyílt színen, látványosan elhatárolódni nagy barátja, Orbán Viktor politikájától, csak kérdés, mennyire őszintén gondolta

Wall Street Journal

Magyarország nem kíván engedni az Egyesült Államoknak és nem hajlandó korlátozni az orosz, illetve kínai befolyást. Orbán Viktor azt közölte amerikai diplomatákkal, hogy Ausztria mintájára mindkét ügyben semleges akar maradni, ez pedig ráerősít azokra a félelmekre, hogy Washington régi szövetségese eltávolodik a tengerentúli irányvonaltól. A kormányfő közvetlen munkatársai azt mondták, hogy a politikus továbbra is kiemelkedő mértékben szándékozik kivenni részét a NATO-akciókból, és nagyra értékeli a szervezet által nyújtott biztonsági garanciákat, ám Moszkva és Peking kapcsán elutasítja az amerikai nyomást.

Orbán ezt a múlt hónapban hozta Cornstein nagykövet tudomására, miután Trump arra próbálta rávenni a szövetségeseket, hogy lépjenek fel határozottabban a számítógépes kínai kémkedés ellen, valamint az ukrán válságban. A magyar vezető azonban egyikre sem hajlandó. Egyidejűleg kifogásokat emelt az ellen a megállapodás ellen, amely szabályozná az amerikai egységek és hadfelszerelések áthaladását Magyarországon. Egy magyar illetékes szerint a miniszterelnök üzletelni kíván Oroszországgal és lázadozik, amikor a meg akarják mondani neki, hogy mi a helyes magatartás Kínával szemben. Ő ezt belügynek tekinti.

Az ellentétek miatt, amelyekbe beletartozik a CEU elűzetése, valamint az is, hogy nem Washingtonnak, hanem Moszkvának adtak ki két orosz fegyverkereskedőt, Pompeo külügyminiszter azt tervezi, hogy a jövő hónapban Budapestre jön. A lap idézi, hogy hivatalos amerikai értékelés szerint Magyarország az utóbbi két évben még közelebb került Moszkvához, mint az USÁ-hoz. Emiatt a Fehér Ház kezd elbizonytalanodni, hogy mennyire is számíthat a magyar félre. De azért próbálja rábeszélni a politikust, hogy engedjen, kis és nagyobb kérdésekben egyaránt. Ennek kulcseleme lenne a már említett katonai egyezmény, amelynek jóváhagyása hónapok óta késik. Budapest különféle, időnként ellentmondásos módon indokolta a halogatást. Ez volt azután az oka, hogy Pompeo a múlt héten felhívta Orbánt.

Washington Post/Yahoo/AP

Az egyik nagy nemzetközi jogvédő szervezet antiszemitizmus szakértője arra emlékeztetett a Holokauszt Emléknapján, hogy napjainkban az ilyesfajta veszélyeket nem csupán a politikai paletta szélén tapasztalni, mert pl. Magyarország és Lengyelország korábban a büszkén demokratikus nemzet volt, ám vezetőik napjainkban a tekintélyelvűség felé tartanak. Ira Forman a Human Rights Watch-tól hozzáfűzte, hogy a Fidesz, illetve a PiS eközben eltorzítja az igazságot, mert megfelelő mesével akar kirukkolni a történelemről és a vészkorszakról. A jelentés megjegyzi, hogy a világban új erőre kap a gyűlölet vezérelte erőszak, ugyanakkor a jelek szerint a fiatal nemzedékek egyre kevesebbet tudnak a zsidók, a romák és mások kiirtásáról. Egyébként tegnap, az auschwitzi láger felszabadításának évfordulóján szélsőjobbos tüntetés volt az egykori haláltáborban. Ezzel szemben a német külügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy Európában a populisták a nacionalizmust hirdetik, és szélsőséges provokatőrök megpróbálják bagatellizálni a holokausztot...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.