2019. január 16., szerda

PALKOVICS ÚGY ZÁRTA EL A PÉNZCSAPOKAT, HOGY AZ MTA CSAK TÖRVÉNYSÉRTÉS ÁLTAL TUDNA MŰKÖDNI

MÉRCE
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2019.01.16.


Törvénysértő kifizetésekre kényszerítené a Magyar Tudományos Akadémiát Palkovics László azon döntése, hogy január elsejétől semmilyen dologi költség fedezetét nem utalja át az akadémiának – írta hétfőn saját forrásaira hivatkozva az Index. Kedden ezt az MTA Mércéhez eljuttatott közleménye is megerősítette.

A kifizetések késedelme alapjaiban érinti kutatóközpontok és önálló kutatóintézetek szabályszerű gazdálkodását” – írja az MTA.

A konfliktus forrása a Fidesznek az a tavaly nyári döntése, amellyel az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) alá rendelte az Akadémia költségvetését, ez ellen pedig azóta az MTA tagjai egyhangúlag tiltakoznak. Emiatt következhetett be, hogy Palkovics László innovációs miniszter az év elejétől felfüggesztette az Akadémia kutatóintézeteinek működését biztosító dologi költségeket.

Az Index akadémiai forrásai szerint Palkovics azt szeretné, ha ebben a negyedévben az MTA a korábban megnyert hazai és nemzetközi pályázatokból befolyt összegeket fordítaná a kutatóintézetek alapműködésének finanszírozására. Ez azonban jogellenes lenne, hiszen kormányhatározat és az EU-s pályázatok előírásai is tiltják, hogy a pályázati támogatásokat nem az eleve tervezett projektekre, hanem alapműködésre, például a rezsi fizetésére fordítsák.

Az Index birtokába jutott levél szerint az MTA vezetése erre figyelmeztette is Palkovicsot.

Ahogy arra is felhívták a miniszter figyelmét, amíg az MTA nem rendelkezik az állami támogatás biztosítására szóló jognyilatkozattal, addig közbeszerzéseket sem írhat ki jogszerűen, vagyis amíg a kormányzat nem nyilatkozik, hogy folyósítja az Akadémiának törvény szerint járó közpénzt, addig a kutatóközpontok működtetésére vagy épp alapvető tisztítószerekre sem írhatnak ki közbeszerzést. Ez ugyanis szembemenne az államháztartási törvénnyel...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.