2019. január 15., kedd

"SOKKAL TÖBB SEGÉLYT KAPNAK A GAZDAGOK"

MAGYAR HANG
Szerző: KATONA MARIANN
2019.01.14.


Egyáltalán nem igaz, hogy megszűnt volna a gyermekéhezés, mint ahogyan azt a kormány mondja – erről beszélt a Magyar Hangnak adott interjújában Bass László. Az egyetemi oktató, egyben szegénységkutató kitért arra is, hogy becslések szerint ma Magyarországon 50 ezer gyermek éhezik.

A kormánytól folyamatosan azt lehet hallani, hogy csökken a szegénység, míg az ellenzék épp az ellenkezőjét mondja, nő a leszakadottak száma. Hol van az igazság? 

– Az első, amiben tisztán kell látnunk, hogy egyáltalán kit nevezünk szegénynek. Ugyebár mindenkinek teljesen világos, hogy akinek kevés a pénze, az szegény. Ám ez egyből felvet két kérdést: mennyi is az a kevés, illetve valóban csak a pénzről van-e szó. A klasszikus, XIX. századi elméletek abból indultak ki, hogy akkor számít valaki szegénynek, ha nem tudja fenntartani magát. Ha én minden nap eszem egy kiflit, akkor vajon fenn tudom tartani magam?

Végeredményben van mit ennem, nem halok éhen, de az biztos, hogy nem táplálkozom egészségesen. Mi történik, ha emiatt megbetegszem, vajon el tudok-e jutni orvoshoz? Mi van akkor, ha, mondjuk, még ez is belefér, de meleg ruhát már nem tudok venni, vagy télen csak egyetlen szobát tudok befűteni? Vajon hozzátartozik-e az önmagam fenntartásához, hogy tudjak venni egy buszjegyet, amivel eljuthatok a munkahelyemre? Rögtön szemet szúr, hogy egy egész szükségletcsomag rajzolódik ki.

A korábban használt létminimum-számítás nem jó megoldás?
– Ez a mérés a táplálkozástudósok kalkulációján alapul: kiszámították, hogy az egészséges étkezéshez egy felnőtt embernek nagyjából havonta 25 ezer forint kell. Ha egy klasszikus, két felnőttből és két gyerekből álló családot nézünk, akkor nagyjából már 90–100 ezer forintnál járunk. De ez még csak a táplálkozás! A modell kidolgozói az eredményt egyszerűen megszorozták hárommal, hogy az összes többi szükségletet is fedezni tudja a család, tehát 250–300 ezer forintnak kellene befolynia a háztartás kasszájába. Érdemes végiggondolni, hogy az ismerősi körben hányan érik el a küszöböt… E számítás szerint ma Magyarországon 3-4 millió ember él a létminimum alatt. Ám valóban, ezt, ebben a formában ma már nem méri a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Akkor miből lehet kiindulni?
– A jövedelmi szegénységet szokták használni. Ez azt jelenti, hogy veszik a legmagasabb és legalacsonyabb jövedelmi szintet, megkeresik a közepét, és aki annak a 60 százaléka alatti összegből él, az szegény. Egy kétfelnőttes, kétgyerekes családra visszaszorozva legutóbb ez az összeg 160 ezer forint volt, nagyjából 1,5 millió embert érint. Az uniós statisztikákban egyébként Magyarország ezzel az adattal hagyományosan a középmezőnyben áll.

A mélyszegénység mennyi embert érint? 

– Erre leginkább becslések vannak, de körülbelül 200–400 ezer embert...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.