2019. január 22., kedd

SZEMÉLYI KÖLCSÖNÖK: INKÁBB A TÉT EMELKEDIK, NEM AZ ÁR CSÖKKEN - EGY ÉV ALATT BŐVEN AKAD VÁLTOZÁS, CSAK ÉPPEN NEM EGÉSZEN AZ , AMIT VÁRNÁNK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.01.22.


Az idei slágertermékek a bankok szerint továbbra is a személyi kölcsönök. Az Azénpénzem.hu átnézte, egy év alatt miként alakult ez a piac. Úgy tűnik, a legnagyobb változás a felvehető összegek terén következett be; az továbbra is igaz, hogy pénzhez legolcsóbban az juthat, akinek erre valószínűleg nincs is akkora szüksége.

A személyi kölcsönt nagy elánnal ajánlgató bankok arról nem szívesen beszélnek, hogy az így nyújtható hitel összegét, sőt a teljes hiteldíjat (THM) is nagyban befolyásolja az adósminősítés eredménye. Sokat elárul, hogy például a Budapest Bank (BB) hirdetésében a személyi kölcsön összes terhe 7,9 százaléktól egészen 24,9 százalékig terjed. Jókora különbségek másutt is akadnak (a friss ajánlatok listáját és feltételeit itt nézheti meg).

Összehasonlításunk szerint egyébként a kölcsönök ára közel sem változott annyit, mint amennyi a jegybanki statisztikákból kitűnik. A rosszabb besorolású adósok most is nagyjából ugyanannyiért kaphatnak (ha egyáltalán kapnak) pénzt például a BB-től, a CIB-től, a Cofidis fapadosa pedig nekik még némileg drágult is. Másrészt pedig a legjobb adósok egy évvel ezelőtt még olcsóbban is juthattak helyenként pénzhez a mainál.

Bankonként persze találunk mérséklődést, de az átlagos THM csökkentését – amit a jegybanki statisztikák mutatnak - elsősorban mégis inkább az magyarázhatja, hogy egyre nagyobb összeget vesznek fel a jobb minősítésű adósok. A személyi kölcsön leplezetlenül kerül a lakáshitelek helyére (mint korábban írtuk: nem nehéz átlátni, hogy ha valamit nagyon nyomnak a bankok, azt nem önérdek nélkül teszik). Például a K&H maximum 10 millió forintot kifejezetten azoknak ad személyi kölcsönként, akik a pénz lakáscélra veszik fel. A BB-nél 2018-ban még „csak” 6 millió, most viszont már akár 10 millió forintot is fel lehet venni. Utóbbi esetben azonban két kölcsönszerződést kell kötni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.