2019. január 12., szombat

TRUMP SZEMÉLYISÉGE AZ AKADÁLY, NEM A MEXIKÓI FAL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.01.11.


Nincs elmozdulás az amerikai belpolitikában, és egyelőre beláthatatlan, hogyan lesz vége annak, hogy Trump a képviselőház zsarolására használja a szövetségi kormányzás leállását, amelyet nem hajlandó elindítani addig, amíg a novemberi győzelem után demokrata többségű képviselőház meg nem szavazza Trump mexikói határra építendő falának 5,6 milliárd dolláros költségét. Ez gengszterizmus, amelynek súlyos következményei lehetnek akkor is, ha a demokraták engednének, és akkor is, ha nem. Ha engednek, akkor egy terrorista elnök felszámolta a fékek és ellensúlyok rendszerét, ha nem engednek, Trump megbénítja a kormányzást és 800 ezer szövetségi alkalmazott fizetés nélkül marad. Márpedig elmozdulás nem látszik.

Az egyetlen kiútnak az látszik, ha Trump “National Emergency”-t, nemzeti vészhelyzetet, egyfajta szükségállapotot hirdet ki, ebben az esetben megkerülheti a képviselőházat, és a hadsereggel a Pentagon költségein megépíti a falat. Ez legalább olyan súlyos következmény, mint a fentiek, mert nincs nemzeti vészhelyzet, amit háború esetén lehet elrendelni, ha valóban valamilyen végveszélyben van Amerika. Ilyen szükségállapot azonban nincs. A határon kialakult káoszt maga Trump idézte elő, ő hozta létre, amit ő meg is szüntethetne, méghozzá a iszonyatosan drága fal megépítése nélkül. A demokraták mindent megtettek azért, hogy a kormányzat újraindítható legyen, ez kizárólag Trump aláírásán múlik, aki azonban nem ír alá addig, amíg az ő “szép falát” nem finanszírozza a képviselőház.

Arra mindenki emlékszik, hogy Trump a falat egyrészt saját maga emlékművének szánja, az összes mentális problémával küzdő diktatórikus hajlamú vezetőhöz hasonlóan egy monumentális építménnyel akar emlékművet állítani magának, és a kampányban azt ígérte, hogy a fal költségeit nem az amerikai adófizetőkkel, hanem Mexikóval fizetteti meg. Trumpnak nem a kongresszusi vezetőkkel, hanem Mexikóval kellene birkóznia, hogy finanszírozzák a falat, amely egyébként semmit nem old meg. A drogot nem a zöldhatáron szállítják, hanem vízen, levegőben és a föld alatt. A dél-amerikai szörnyűségek elől menekülő családok megállításához nincs szükség ekkora falra. Trump agykapacitására jellemző, hogy arra hivatkozott, hogy a Vatikán állam körül is van fal. Azon pedig már senki nem is csodálkozik, hogy a legújabb állapot szerint Trump letagadja, hogy azt mondta: Mexikóval fizetteti ki a fal árát. Videófelvételek vannak róla, de az őt nem érdekli. Hogyan lehet egy embert komolyan venni, aki így hazudik, és letagadja azt, amit az orra előtt visszajátszanak neki?

A helyzetre a megoldás az lenne, ami az amerikai politika bevett gyakorlata, hogy ellenzéki többségű kongresszus esetén az elnök kompromisszumokkal kormányoz, kétpárti megegyezésekre van szükség, és ez az amerikai demokrácia egyik kulcspontja, hogy a kétévente megújuló képviselőház ellensúlyt képez, és a választók lehetőséget kapnak arra, hogy korlátozzák az elnököt, ha jónak látják. A demokraták azért kaptak novemberben többséget, hogy fékei és ellensúlyai legyenek Trumpnak. Ha ezt nem teszik meg, akkor a választóikat, Amerikát árulják el, mert őket ezzel bízták meg. Trump erről nem vesz tudomást, és erővel akar átgázolni a kongresszuson, az alkotmányos renden és zsarolással kényszeríteni a képviselőházat, hogy teljesítse az akaratát. Ez diktatórikus törekvés, alkotmányellenes...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.