2019. január 25., péntek

VERHETŐ A FIDESZ AZ EP-VÁLASZTÁSON A PUBLICUS FELMÉRÉSE SZERINT

MAGYAR HANG
Szerző: Magyar Hang
2019.01.25.


Közös lista esetén akár verhető a Fidesz – állítja a Publicus Intézet, melynek a Népszava megbízásából készített felmérése szerint a nem kormánypárti szavazók teljes ellenzéki összeborulást akarnak a májusi európai parlementi (EP) választáson.

A megkérdezettek több mint fele hallott a közös ellenzéki EP-lista indításának gondolatáról. A megkérdezettek több mint fele, az ellenzéki szavazók 80 százaléka egyetért a közös ellenzéki EP-lista kezdeményezésével (leginkább a Jobbik szavazók – 88 százalék), és ugyanennyien gondolják azt is, hogy sikeres lenne.

Amennyiben a pártok egy közös listán indulnak, 4 százalékponttal csökken a bizonytalanok aránya a külön induláshoz képest, az egyes pártok szavazói szavaznának rá, és összességében több szavazatot szerezne az ellenzék. Ám a megoldás a Fidesz-szavazókat is mobilizálja. Mindezen eredmények kiegészítik és alátámasztják a Publicus három hete végzett modellezését, amely szerint az ellenzék számára összességében eggyel vagy kettővel több mandátumot jelenthetne a közös ellenzéki EP lista.

A megkérdezettek több mint fele (55 százalék), az ellenzéki szavazók 71 százaléka szerint a baloldali ellenzéki erőknek törekedni kell arra, hogy a következő választásokra egységesek legyenek – így 11 százalékponttal nőtt a baloldali együttműködést szívesen látók aránya. További 12 százalék szerint egy ilyen együttműködésben a Jobbikra is szükség van. Mindössze a megkérdezettek ötöde (19 százalék) mondja azt, hogy jó, hogy sok párt versenyez a baloldalon. Az így gondolkodók többsége kormánypárti szavazó, míg az ellenzéki oldalon csupán 4 százaléknyian gondolják eképpen.

Leginkább az MSZP és az egyéb ellenzéki pártok szavazói (81 és 77 százalék) gondolják úgy, hogy az ellenzéki erőknek törekedni kell a baloldali együttműködésre – ezt a Jobbikra még további 15 és 11 százalék terjesztené ki. Összességében a bizonytalanok és a Jobbik szavazók többsége is egyetért a gondolattal (61 és 57 százalék), azonban a Jobbik szavazók körében kimondottan magas azok aránya (38 százalék), akik a Jobbikot is szívesen látnák egy ilyen együttműködésben...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.