2019. február 14., csütörtök

A HÁTSÓ UDVARBA, A BUDI MELLETT

KOLOZSVÁRI SZALONNA - VENDÉG
Szerző: ANDOR MIHÁLY
2019.02.14.Ha az elkövetkezendő években minden megvalósul, amit a szotyis, a csempeárus és az amatőr őstörténész kitalált, akkor nagyot fog spórolni az ország: nem kell többet felsőoktatásra költeni.

Első menetben az oktatás színvonalát nullázzák le. Erre ugyanazt az eszközt használják, amit mindenre: az anyagi ösztönzést. Addig csökkentik az oktatók fizetését, és emelik az óraszámát, hogy a tanársegédek, docensek és professzorok özönleni fognak Londonba mosogatni. A nyelvtudással nem lesz baj. A helyükre közmunkásként foglalkoztatott hajléktalanokat fognak fölvenni, akik a lakhelyükön tartják majd az előadásokat és a szemináriumokat. Ezzel egycsapásra a rezsi (víz, gáz, villany) is megspórolható. Csak a hajléktalantörvényen kell majd egy kicsit enyhíteni: az életvitelszerű oktatást engedni kell a parkokban és a pályaudvarokon.

Második menetben szigorítják a felvételi követelményeket: alapkövetelmény lesz egy középfokú nyelvvizsga, és egy emelt szintű érettségi. Ezzel nagyot fog nyerni a költségvetés.

Hogy mennyit? Ehhez egy kicsit számolni kell. Azt tudjuk, hogy a csempeárus ihletére átalakított középfokú iskolarendszerből egyedül a gimnazistáknak van esélyük továbbtanulni. A továbbiakban tehát csak velük kell számolni.

A számolást kicsit nehezíti, hogy a KSH nem túl fürge. A 2017/2018-as tanévről kiadott oktatási statisztikában csak a 2017-es érettségi adatait lehet megtalálni. 2017-ben 32 696 gimnazista tett érettségit. Mivel az érettségizők száma évről évre csökken, 2018-ban valószínűleg kevesebben. De ne legyünk szűkmarkúak, feltételezzük, hogy 2018-ban is ennyien érettségiztek. Azt viszont pontosan tudjuk az Oktatási Hivatal honlapjáról, hogy 2018 tavaszán a nappali tagozatos gimnazisták 4214 emelt szintű vizsgát tettek. Ebből 3765 volt sikeres. Ez nem azt jelenti, hogy 3765 gimnazista tett emelt szintű érettségit, mert egy tanuló több tárgyból is tehetett ilyen vizsgát. Hogy a 3765-ös számot hány tanuló hozta össze, erről nincs adat. De legyünk itt is nagylelkűek pártunkhoz és kormányunkhoz, és vegyük úgy, hogy mindenki csak egy tárgyból jelentkezett emelt szintű érettségire, tehát minden egyes sikeres vizsga egy törekvő ifjút jelent.

Ha kicsit bicegve is, most már minden adat együtt van ahhoz, hogy lássuk mit is jelent az emelt szintű érettségi követelménye. Azt jelenti, hogy az érettségizetteknek mindössze 11,5 százaléka adhatja be egyáltalán a felvételi jelentkezést, szemben az eddig jellemző 80 százalékkal...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése