2019. február 9., szombat

A MEGBÉNÍTOTT KACSA

24.HU
Szerző: CSIZMADIA ERVIN
2019.02.08.


...miközben az ellenzék pártjai azt ünneplik, hogy „végre” rátaláltak a Fidesszel szembeni fellépés hatékony módjára, és maguk mögött hagyják a 2010-2018 közötti terméketlen összefogósdit, ritkán kerül szóba, hogy ez a legújabb ellenállás nem új. Annyira nem az, hogy óvatosan bár, de határozott következtetéseket vonhatunk le a hazai politika szabályait, törvényszerűségeit illetően.

1. Magyarországon időről időre létrejönnek új politikai rendszerek, melyek elitjei egy ideig hatékonyan képesek menedzselni az általuk létrehozott új szisztémát.

2. A hatékony menedzselés körülbelül húsz-harminc évig tart, de soha nem sikerül kialakítani olyan szabályokat, melyek között a riválisok kölcsönösen elismernék egymást.

3. Ebből fakadóan az ellenzékiség tartósan nem tud beállni a kormányellenzékiség jól megszokott nyugat-európai mintázataira, hanem „elfajul”, és rendszerleváltó ellenállásba torkollik.

4. Az ellenállásokból sokszor új rendszer jön létre, melyben újra megindul a ciklusosság, a konszolidáció sosem végleges.

5. Mindezekből azt a következtetést vonhatjuk le végül, hogy a hazai politikában igenis fontos egyben látnunk a történelmi előzményeket a mai korszakkal. Ezeket az előzményeket nem írja felül a mai európai beágyazódás, inkább a történelmi hagyományok és az európaiság sajátos és ellentmondásos együttéléséről beszélhetünk.

6. A mai ellenzék számára e történelmi perspektíva fontos referenciapont lehet, ahogy a közvéleménynek célszerű lenne az ország helyzetét ilyen optikából is mérlegelnie.

7. Tehát az, hogy az ellenállás minden rendszerben felbukkan, nem új dolog. Hanem tanulság, melyet alaposan végig kell gondolni, mert az ellenállásokat következő rendszerváltások, majd újabb ellenállások és újabb rendszerváltások követik, melyek nem feltétlenül viszik előre közös ügyeinket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.