2019. február 13., szerda

AZ ORBÁN-REZSIM ÉPPEN BEVALLJA, HOGY FEL AKARJA SZÁMOLNI AZ ALAPKUTATÁST MAGYARORSZÁGON

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2019.02.12.


Parragh László főrezsimszolga, iparkamarai elnök interjút adott az azonnali.hu-nak. Én most nem arról fogok írni, hogy milyen csinos fajvédelmi tézist rakott le az asztalra ez az izé, pedig az sem ártana. Az alapkutatásokról mondta el a kormányzati véleményt.

Parragh: Nem véletlen, hogy az MTA-ban mindig csábulnak az alapkutatás irányába. Ott nem a kutatási eredmény fizikai megvalósítása a cél, hanem valami nagy dolog felfedezése, amire meg mint ország vagyunk picik.

azonnali.hu: Eszerint támogatja Palkovics László innovációügyi minisztert az MTA kutatóintézeteinek megszüntetésében?

Parragh: Messzemenőkig.

Nem véletlen...Ez egy elmebeteg. Igazi elmebeteg.

Parragh: Például a japánok mostanában minimálisan foglalkoznak alapkutatással, mert azokat megveszik.

A japánok a teljes K+F kiadásuknak kisebb részét költik alapkutatása, mint az Egyesült Államok az alapkutatási szuperhatalom. Ott 19 százalék az alapkutatás aránya, Japánban meg 13 százalék. Igenám, de a Japán K+F kiadás a harmadik a világon, csak az amerikaiak és a kínaiak előzik meg őket, a GDP-jük 3.15 százalékát költik K+F-re. Igen, a japán tudósok panaszkodnak, hogy relatíve kevesebbet költ rájuk a kormányzat, de azért összességében igen sokat, és az elitjük félelmetesen erős. Minimálisan foglalkoznak..... Kifejezetten természettudományból a ARWU listán a nyolcadik a University of Tokyo és a huszonegyedik a University of Kyoto. A legelső húszban nem-amerikai egyetem összesen öt van...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.