2019. február 2., szombat

COMING OUT: NAP MINT NAP ÚJABB DOLGOK DERÜLNEK KI A NER-BÁRÓKRÓL

HVG ONLINE
Szerző: KOVÁCS GÁBOR
2019.02.02.



A felcsúti milliárdos megint vett valamit, amiről korábban is sejteni lehetett, hogy köze van hozzá. Ő a központi figurája az efféle színvallásoknak.

A NER nagyban játszó üzletembereivel kapcsolatban két eufemizmust vagyunk kénytelenek gyakran használni: „érdekeltség” és „köthető”. Azt jelentik, hogy valaki nem közvetlenül, hanem bonyolult, esetleg külföldre nyúló hálón-láncon keresztül (rész)tulajdonosa egy cégnek, illetve hogy „hozzá közel álló” üzlettárs, ügyvéd, rokon, ultipartner közbeiktatásával van befolyása valamire, esetleg ilyen kapcsolat miatt feltételezhető a tulajdoni viszony. Alkalomadtán aztán előfordul, hogy egyik-másik vállalkozó kilép a fényre, és a nevére veszi azt, amiről amúgy is feltételezni lehetett, hogy az övé. Ez történt, amikor a minap a Mészáros Lőrinc és felesége tulajdonában lévő Talentis Group Zrt. bejelentette, hogy megveszi az egyik legnagyobb magyar építővállalat, a Puskás Stadiont is kivitelező, 2017-ben 35 milliárd forint bevételt elérő ZÁÉV Zrt. anyacégét. A ZÁÉV 2015-ben cserélt gazdát, papíron a Pannon Speed Zrt. lett a tulajdonosa, de az építőiparban sokan mérget vettek volna rá, hogy valójában Mészáros közelébe került – ez most hivatalosan is megtörtént.


Amikor bevallják, hogy az övék

Az Orbán Viktor üzlettel foglalkozó énjének is tekinthető felcsúti expolgármester – aki a legújabb Forbes-lista szerint már Magyarország legvagyonosabb embere – az elmúlt időszakban gravitációs középpontja volt az ilyen coming out sztoriknak. 2018 áprilisában például Mészárosék nevére vette a Konzum-csoportot: a Konzum Nyrt. bejelentette, hogy Mészáros Lőrinc és felesége tulajdonába került a Konzum PE Magántőkealap. A tőkealappal Mészároséknak többségi tulajdonuk „lett” a Konzum Nyrt.-ben, 44 százalékos részesedésük az Opus Nyrt.-ben és 24 százalékuk az Appeninn Nyrt.-ben. Az Opus és a Konzum egyesítése 2018 óta folyamatban van, a friggyel 1,1 milliárd eurót meghaladó konszolidált saját tőkéjű tőzsdei társaság jön majd létre, a tervek szerint Mészárosék ezzel fognak külföldön terjeszkedni.

Az Appeninn-tulajdonrész nem sokáig maradt a Konzum PE Magántőkealap tulajdonában, augusztusban nem más vásárolta meg, mint Tiborcz István miniszterelnöki vő BDPST Zrt.-je. Történelmi esemény volt: ekkor kapcsolódott össze először nyilvánosan az Orbán és a Mészáros család vagyona (a Konzum-csoportnak maradt 33,2 százalékos, irányítást biztosító részesedése az Appeninnben). Maga Tiborcz júniusban lett többségi tulajdonosa a 2017-ben 4 milliárd forintos nyereséget termelő BDPST-nek, amikor üzlettársától, Hamar Endrétől vásárolt részvényeket. Sokáig azt is csak sejteni lehetett, hogy a BDPST Orbán Viktor vejének érdekeltsége: ő fizette be a 100 ezer forintos illetéket a cég bejegyzésekor. Tiborcz 2017 októberében az Origónak coming outolt egy baráti interjú keretében...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.