2019. február 13., szerda

"CSAK NÉZZÜK AZ ÜRES KISÁGYAT" - NEM FOGADHATOTT BE EGY GYEREKET, MERT Ő A VÉDŐNŐJE

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: GERGELY ZSÓFIA
2019.02.13.


...A történetük 2018 elején indult, a Komárom-Esztergom megye egyik kis településén élő család két nagyobb gyereke mellé nagyon szeretett volna egy harmadikat. „A második szülésbe majdnem belehaltam, a nőgyógyász nem javasolta, hogy vállaljunk még egy terhességet. Ezért a férjemmel nekifutottunk az örökbefogadási eljárásnak, elvégeztük az ilyenkor előírt tanfolyamot, készült alkalmassági vizsgálat és környezettanulmány, mindent rendben találtak” – mesélte a védőnő, akinek három környékbeli település tartozik a körzetébe. Az egyik településen ismerte meg ősszel a kisfiút, akit már a nevelőszülő hozott el hozzá, mert a vér szerinti édesanyja nem tudott gondoskodni róla. Az édesapja meghalt, az albérletüket elvesztették, miután a szintén állami gondozásból kikerült anya „vándorló életmódja miatt nem gondoskodott megfelelően” a gyerekről – derül ki az ügy hivatalos dokumentumaiból, amelyeket Andrea megmutatott.

„Addigra minden papírunk megvolt arról, hogy alkalmasak vagyunk az örökbefogadásra, ezért előre egyeztettem az illetékes gyermekvédelmi szolgálattal, hogy beszélgethetek-e az anyukával a családbafogadásról, örökbefogadásról. Azt a választ kaptam, hogy ezzel semmi rosszat nem teszek” – mondta, így is tettek. Az anya nyitott volt, de csak a kevésbé végleges családbafogadáshoz járult hozzá, mivel úgy érezte, hogy még össze tudja szedni magát, rendezi az életét. Őt is nagymamája nevelte, majd annak halála után állami gondozásba került.

A Ptk. a családbafogadás intézményét úgy szabályozza, hogy ebben az esetben - a gyámhatóság hozzájárulásával – „a szülő egészségi állapota, indokolt távolléte vagy más családi ok miatt a gyermeket a szükséges ideig más, általa megnevezett család átmenetileg befogadja, gondozza és nevelje”. Ilyenkor a családba fogadó szülő a gyerek gyámja, a vér szerinti szülő felügyeleti joga szünetel, de ezt még visszakaphatja, vagyis ez még nem olyan végleges, mint az örökbeadás. A gyakorlatban viszont ez olykor egy átmeneti állapot, és végül a családba fogadó szülők adoptálják a gyerekeket.

Andrea szerint az akkor 10 hónapos kisfiú édesanyja örült, "jót akart" az addigra már egy nevelőszülőnél elhelyezett kisfiának, és ezzel a megoldással nem szakadtak volna el egymástól. A család ugyanis partner volt abban, hogy tartsák a kapcsolatot, ahogy hosszú távon is nyílt örökbefogadásban gondolkodtak, amelynél a gyerek tudja, ki a biológiai szülője...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.