2019. február 24., vasárnap

EGY DOLOGBAN EGYETÉRT SOROS ÉS TRUMP, DE ORBÁN MÁS ÚTON JÁR

24.HU
Szerző: KERNER ZSOLT
2019.02.24.


Kínát lassan nevezhetjük a világ legmegosztóbb szuperhatalmának, ami elég nagy szó, tekintve, hogy ebben a versenyszámban az Egyesült Államok és Oroszország is indul. Ami viszont ennél sokkal meglepőbb, hogy úgy néz ki, Kína ellen lassan összeáll egy egészen színes koalíció. Ennek a koalíciónak az egyik oldalán Donald Trump, Soros György és Steve Bannon áll, a másikon pedig, úgy tűnik, például Orbán Viktor.

Azt túlzás lenne állítani, hogy a Kínával kapcsolatos aggodalmak a csúcsponton lennének. Ez jelenleg leginkább Oroszországra igaz, hiszen a hidegháború óta nem volt ilyen komoly oroszellenes paranoia sem Amerikában, sem Európában. Pedig miközben Oroszország gazdasági súlya egy közepes méretű amerikai államhoz hasonló, Kína a világ második legnagyobb gazdasága, amely a semmiből épült fel néhány évtized alatt. Ezért a Kínával kapcsolatos gazdasági és információs félelmek, még ha alaposabbnak nem is, indokoltabbnak sokkal inkább tűnnek.

De hogy néz ki ez a furcsa koalíció? Soros György a davosi Világgazdasági Fórumon minden évben tart egy zártkörű vacsorát, amelyen elmond egy beszédet. Idén azzal lepte meg a hallgatóságát, hogy nem Donald Trumpról vagy Orbán Viktorról beszélt, holott mindkét téma aktuális lett volna. Soros a Demokrata Párt egyik legnagyobb adományozója, Orbán Viktor pedig komplett kitalált kampányt épített fel ellene Magyarországon. Ennek ellenére Soros úgy döntött, hogy egy ennél sokkal fontosabb dologról fog beszélni: Kínáról.

Az idős milliárdos egy előre megírt beszédet olvasott fel, amelyben elmondta, hogy a nyitott határokra a legnagyobb fenyegetést nem más, mint Hszi Csinping kínai elnök jelenti.


Kína jelenleg épp egy országos megfigyelőrendszert épít ki, amellyel hamarosan lehetősége lesz rá, hogy mesterséges intelligencia segítségével másfél milliárd embert figyeltessen meg. Erről sok cikk született már, és az egész úgy hangzik, mint egy disztópikus mozifilm...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.