2019. február 24., vasárnap

EURÓPA KÜZDELME ORBÁNNAL

168 ÓRA ONLINE
Szerző: MÁTYÁS GYŐZŐ
2019.02.24.


...most mintha a Néppárt korifeusai is berágtak volna azon, hogy a magyarok direktben szidalmazzák és rágalmazzák őket. Angela Merkel maximális szolidaritásáról biztosította Junckert, Joseph Daul az Európai Néppárt elnöke „hamisnak, félrevezetőnek és nem tényeken alapulónak" nevezte a kampányt, Manfred Weber a Süddeutsche Zeitungnak arról beszélt, hogy „Orbán évértékelőjének bizonyos részei és a Juncker-ellenes kampány értetlenséget és haragot váltott ki a Néppártban”. És persze meglebegtették a Fidesz Néppártból való kizárásának lehetőségét.

De hát egyfelől, tudjuk jól, a derék népparti atyafiak éppen pártpolitikai érdekből nem fognak nagyon keménykedni, különösen nem az EP-választás előtt. Másfelől meg Orbán már nagyon is beárazta ezeket a reakciókat, nemhogy számít rájuk, de provokálja is őket, mint azt a Politico cikkében is megállapítja egy EP-képviselő.

Az uniós zsörtölődések belpolitikailag mindig is jól jöttek Orbánnak, segítettek felépíteni annak a bátor népfinak az imázsát, aki rettenthetetlen kurucként, Elios-fénykarddal a kezében vívja szabadságharcát a bennünket euromilliárdokkal leigázni kívánó Unió ellen.

Másfelől meg Orbán olyan, mint régen az egyszeri komcsi, aki jó, hát nem úgy, hanem mert belülről bomlaszt. Meg akarja osztani a Néppártot, s ha felrobbantania nem is sikerülhet, pár tagot azért talán le tud szakítani, hogy megalakíthassa majd a saját széljobb frakcióját, amelynek élén tényleg lehet erős ember.

Európa valóban mély válságban van. A ciklikusan egymásra következő gazdasági természetű krízisekkel jól-rosszul meg tud birkózni, de most ennél komolyabb és mélyebb baj van. Orbán nem téved abban, hogy Európa súlyos érték- és identitásválsággal küzd, ennek pregnáns terméke és elmélyítője éppen maga Orbán Viktor.

Ha Európa megtalálja a módját – nem lesz könnyű –, hogy átvészelje a válságot és újjászülessen, akkor Orbán és politikája, ha el nem tűnik is, de háttérbe szorul, és érdektelenné válik. Ha viszont ez a válság eszkalálódik, Orbánból lehet még a káosz fejedelme.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.