2019. február 2., szombat

HERPESZ EURÓPÁN

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- VENDÉG BLOG
Szerző: rb
2019.02.02. 


Tóth Ilona cikke kapcsán reagálnék arra a témára, hogy mennyire foglalkoznak velünk és főleg, mit értenek meg a nálunk folyó eseményekből a nyugati társadalmak átlagos lakói. Futóként a netes közösségi térben viszonylag nagy külföldi ismeretségi körrel rendelkezem. Futók a föld minden tájáról követjük egymás edzéseit. Hashtag haveroknak hívom őket, de sokukkal személyesen is találkoztam már, amikor Budapesten jártak. Megelevenedik akkor a virtuális tér, futunk egyet, vagy csak iszunk egy kávét, beszélgetünk kicsit. Mindegyik le van nyűgözve Budapesttől a Parlamenttől és a kedves magyar emberektől. Imádják.

Sokan közülük írtak már nekem jópárszor (főleg tavaly decemberben), hogy „Mi történik nálatok pontosan? Mit akar Orbán?” (Írország) „Miért nem zavarja el a magyar nép, ha nem ért vele egyet? Ha pedig egyetért, akkor kik vannak az utcán veled olyan sokan?” (Izland) „Mi ez a CEU ügy, az én testvérem is ott tanul. Te tudsz valamit esetleg? Látom ott vagy a tüntetésen, ahonnan ő is live-ozik.” (Brazília) „Milyen hülyeséget mondott a riporternek a miniszterelnököd, atyaég! Beszél amúgy angolul?” (Ausztrália) „Nálatok mennyi menekült van, mert olvastam, hogy nagyon elegetek van belőlük.” (Dánia) „Komolyan nincs ott Euro? Azért bankkártyával lehet fizetni? Bécsből átugranánk.”(Kanada)„Ugye nem érintik a tüntetések azt a részt, ahol az a sok szórakozóhely van Budapesten, mert hétvégén ott leszünk.” (Szlovénia) „Anyukám is elment az Orbán beszédre busszal. Úgy szeretjük a magyarokat.” (Lengyelország) – Jaj, ne! – Az egyik legdurvább viszont egy Brazil futó volt, aki azt írta Bolsonaro beiktatásakor, hogy „Itt van a te miniszterelnököd is, Rita! Köszönjük! Bolsonaro a reménységünk!” és nyomatékul egy brazil és egy magyar zászlót tett a mondat mellé. Az egész térképet lefedő kérdés pedig az volt, hogy „Mi az az O1G, mert ők is látnak itt, ott felrajzolva náluk.” (Ebből is látszik, hogy a kalandvágy mennyi helyre sodorta el a magyarokat.) „Láttam, hogy valami történik Budapesten és te is ott vagy. Te fütyülsz, vagy tapsolsz? Mindegy, vigyázz magadra!” (Franciaország).

Tudják, hogy valami történik nálunk, de szinte képtelenség elmagyarázni nekik, hogy mi. Felfoghatatlan számukra az a szakadék, ami két magyar ember között lehetséges. Az, hogy mennyire nem mindegy itt, hogy az ember fütyül, vagy tapsol… Vannak, akik azt mondják, hogy „Igen, igen, nálunk is vannak „hülyék”. Nem tudom, hogy megértetni velük, hogy a mi „hülyéinkkel”, senki sem veheti fel a versenyt. Az övéik többnyire elszigetelt csoportok. Itt pedig a kétharmadnak kikiáltott kisebbség van manipulálva és felhasználva, számukra fel sem fogható eszközökkel. A miniszterelnök és köreinek a gazdagodását pedig a saját keresztapámmal sem tudom megértetni, nem hogy egy svéddel. A demonstrációk okairól értekezni szinte lehetetlen, mert amikor azt írom, hogy folyamatosan sérülnek a demokrácia alapelvei nálunk az utóbbi nyolc évben a Fidesz kormányzása alatt, akkor csak meredt szemű, csodálkozós ikonokat küldenek. – „Mi? Mik azok? Mire gondolsz pontosan?”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.