2019. február 2., szombat

KURSZK-FILM PUTYIN NÉLKÜL: AZ ELNÖK, AKI OTT SEM VOLT


ÁTLÁTSZÓ
Szerző: PAPP LÁSZLÓ TAMÁS
2019.02.02.


A Kurszk orosz tengeralattjáró 2000-ben bekövetkezett tragédiájáról készült film közvetlenül nem politizál, és az eredményt, a hatást nézve jól teszi, bármi is volt készítőinek szándéka azzal, hogy nem jelenik meg benne Vlagyimir Putyin orosz elnök. Ez ugyanis pont előtérbe helyezte az ő szerepét és felelősségét. 

Sokan bírálják, hogy a Kurszk orosz tengeralattjáró 2000-ben történt tragédiájáról készült film forgatókönyvéből Putyin kimaradt: “…egyes spekulációk szerint az alkotók nem akarták kihúzni a gyufát az orosz hackereknél, mint ahogy Az interjú című film után észak-koreai hackerek feltörték a Sony rendszerét.”De szerintem Kurszk egyebek között épp azért jó film, mert képes volt mellőzni azt a ziccert, amit mondjuk épp a putyini típusú rezsimek propagandafilmjei nem tudnának kihagyni. A szájbarágós aktuálpolitikai utalásokat, az ellenségképet, a vélt vagy valós politikai felelősökre való direkt utalásokat.

A cselekmény helyszínei a Barents-tenger partvidéke és feneke. A szereplők pedig a tengeralattjáró fogyatkozó legénysége, a hozzátartozók, illetve a megmentésükön dolgozó orosz és norvég egységek tagjai. Vlagyimir Putyin egyszer sem jelenik meg a filmben, de még a neve sem hangzik el...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.