2019. február 27., szerda

HIÁBA A GAZDASÁGI NÖVEKEDÉS, MÉG MINDIG LÉLEGEZTETŐGÉPEN VAN AZ ORSZÁG

444
Szerző: ALBERT ÁKOS
2019.02.27.


- A Fidesz tényleg kifehérítette a gazdaságot, a közmunka-program viszont egész másképp sült el, mint várták.

- Épül a nemzeti tőkésosztály, csak egyáltalán nem tiszta, kié a vagyon.
- Közben tömik ki a multikat, csak éppen ez ellen kampányoltak ellenzékben.
- A kormány elmúlt 8 évéről beszélgettek közgazdászok.

A Fidesz már 8 éve van hatalmon Magyarországon, de kik ennek a kormányzásnak a nyertesei és kik a vesztesei? - ezt a témát vitatta meg három közgazdász kedd este az Új Egyenlőség magazin és a Friedrich Ebert Stiftung által szervezett beszélgetésen. Utóbbi vezetője, Jörg Bergstermann azzal nyitotta meg a beszélgetést, nagyon is fontos, hogy a Fidesz mit gondol a gazdaságról, és nem csak szerinte,

2018-ban Orbán Viktor az Andrássy Gyula Egyetemen tartott beszédében két dolgot ajánlott a világnak, amit eltanulhat Magyarországtól: hogyan kell kezelni a migrációt és az unortodox gazdaságpolitikát.

Orbán és a jegybankelnök - korábban gazdasági miniszter - Matolcsy György tényleg lépten-nyomon arról beszélt az elmúlt években, mekkora siker az unortodox gazdaságpolitika. A beszélgetésen jelenlévő balos és liberális - azaz főleg ellenzéki - közgazdászok azonban már abban is vitába szálltak a kormányfővel, hogy egyáltalán lehet-e unortodoxnak nevezni azt, amit a Fidesz az elmúlt években a gazdaságban csinált.
Viszont többen is érveltek amellett, hogy a Fidesznek igenis voltak jó intézkedései az elmúlt 8 évben és a legtöbbet vitatott intézkedéseik közül volt, amit csak a kényszerpálya szült.

Pogátsa Zoltán a szervezők részéről a beszélgetés elején megjegyezte, hogy hívtak ugyan Fidesz-közeli, konzervatív szakértőt is a beszélgetésre, de mindenki lepattintotta őket. Így Pogátsán kívül ketten tartottak még előadást: Mihályi Péter, az MTA doktora, a Corvinus Egyetem tanszékvezető tanára (amúgy a korábbi MSZP-SZDSZ kormány tanácsadója) és Büttl Ferenc közgazdász, aki jelenleg a Párbeszéd Magyarországért alapítványának munkatársa...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.