2019. február 25., hétfő

JOBB VILÁG A FELMINŐSÍTETT MAGYARORSZÁG? - JÓ HITELEZŐ A LAKOSSÁG

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.02.25.


A kormányzat régi várakozása teljesült, azzal, hogy a múlt héten két nemzetközi hitelminősítő is javította Magyarország hitelbesorolását. Sokan hiszik, hogy a felminősítés azt jelenti, mi, akik itt élünk, egyre jobban fogjuk érezni magunkat. Ez azonban korántsem biztos, hogy így van.

A Standard&Poor és a Fitch egyaránt BBB-re emelte az eddigi BBB mínuszról az országot. A magyar gazdaságnak végre sikerült visszakapaszkodnia arra a szintre, ahol akkor állt, amikor Bajnai Gordon átadta a kormányrudat Orbán Viktornak. A Fitchnél így éppen félúton járunk az eddigi legrosszabb – 2012 és 2016 közötti - BB+ és a - 2000-2015 közötti - legjobb, A- értékelés között (az S&P-nél voltunk BB minősítésűek is, náluk tehát épp meghaladjuk középszintünket).

A Pénzügyminisztérium és a Magyar Nemzeti Bank a maga szempontjából indokoltan örömmel üdvözölte a két rating cég döntését, amit reményeik szerint májusban, a következő tervezett felülvizsgálatkor a Moody's is követni fog. A felminősítés egyértelműen a pénzpiac bizalmának a megnyilvánulása, de nemcsak a gazdaság általános helyzete, hanem a politikai akarat – és a kormányzat lehetőségei (magyarul: mit képes lenyomni a lakosság torkán) – iránt is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.