2019. február 3., vasárnap

KIS MAGYAR ABSZURD

HUPPA
Szerző: ILLE ISTVÁN
2019.02.03.



Avagy helyzetjelentés Orbanisztánból

Az már régóta ismert, hogy kicsiny hazánkban minden központi döntés mentén működik. Természetesen demokratikus módon. Mármint, irányítottan demokratikusan. Hívhatnánk autokratikusnak, de hát Orbán még véletlenül sem autokrata, csak jobban bízik a saját döntéseiben, mint a szakemberekében. A hozzáértés különben is bolsevik trükk. Ő nem is dicsekszik a hozzáértésével, mindenre kiterjedő egyszemélyes döntéseit nem is az, hanem a mindenhez jobban értés, és a népét a rossz döntésektől való féltés indukálja.

Ráadásul az állandó nyomás rajta: hatalma és politikai fölénye birtokában mi mindent tehetne, de hát ő óvatos, nem tesz, mert hátha rosszul dönt? Már pedig ő a szeretett népének csak jót akar.

Itt van pl. a nemzet felemelkedésének egyik záloga, az oktatás, ami – pedig ahogy gr. Széchenyi istván mondotta volt: „egy nemzet ereje a kiművelt emberfők sokaságában rejlik” – valahogy elsatnyult. A nemzet ereje nem zászlóerdőkön, nem melldöngetésen, nem turultollas agyonmagyarkodáson, hanem az emberek tudásán, megújulási képességén és az emberekben rejlő kreativitáson épül fel.

No, de kinek jó a kiművelt, gondolkodni képes fiatalok sokasága? Orbánnak biztos nem. Mert, ha jó lenne, akkor nem silányította volna le az oktatást, nem kényszerítette volna az iskolákat primitív állami egyen tankönyvek használatára, amiket ráadásul konzervatív agyonkeresztény kutyaütők tákoltak össze! Ráadásul ott van a szegregáció, ami eleve kizárja, hogy a szegény, uram bocsá’ hátrányos helyzetű gyerekek kitörhessenek eleve elrendelt sorsukból: közmunkásnak, betanított munkásnak még jó leszel, ott legalább gondolkodnod se kell! Érettségi? Nyelvvizsga? Esetleg egyetem? Na, ne röhögtess, az nem neked való!

No, de ott van a másik abszurd, az orbanisztáni egészségügy. Ha van pénzed, semmi gond, de, ha nincs, tőlük akár meg is pusztulhatsz! Az alapizéjükben ott áll a hazug állítás: „mindenkinek joga van a testi és lelki egészséghez! „ Ja, joga, az van. Csak éppen ezt a jogot nem adják meg. Miért? Amiért a nyugdíj sem kötelező, csak adható. Meg is van rá az alapjuk: ugyanezen alapizé foglalja törvénybe, hogy: „mindenki felelős önmagáért.” Tehát mindenki – valamint Orbanisztán – felelős az egészségünkért. Vagyis, senki. Mert hát, nem felelős sem a kormány, sem az országgyűlés, sem Orbán Viktor.

Ő különösen nem felelős – soha, semmiért nem vállalt felelősséget, miért pont most változtatna ezen a jó szokásán? – pláne nem egy kislány, Noémi egészségéért, aki – gerincsorvadása miatt – lassú és fájdalmas halálnak néz elébe, habár lenne gyógyszer, de számukra megfizethetetlen áron...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.