2019. február 24., vasárnap

LÁBAK NÉLKÜL LETT HŐS VADÁSZPILÓTA, DE CSAK IDEGESÍTETTE AZ ISTENÍTÉSE

MA IS TANULTAM VALAMIT BLOG
Szerző: -KG-
2019.02.24.


Január végén írtunk a Ma is tanultam valamit sorozatban Sir Douglas Bader brit vadászpilótáról, aki egy 1931-es balesetben vesztette el két lábát, ám a második világháborúban újra repülőre engedték, és az amputációjának is köszönhetően lett sikeres belőle vadászpilóta, hiszen az elvesztett végtagok miatt nem volt hova áramoljon a vér a testéből, így nem ájult el a veszélyesebb manőverek alatt.

A front túloldalán, a szovjeteknél is volt egy hasonló pilóta, Alekszej Mareszjev, akiből ráadásul hatalmas szovjet hős lett – Baderhez hasonlóan könyvet írtak róla, majd filmet is készítettek az életéről. Borisz Polevoj könyve (amiből Aleksandr Stolper rendezésével készült hasonló címmel film, sőt, Szergej Prokofjev még egy operában is feldolgozta a történetet) tananyag lett a szovjet iskolákban, és generációk nőttek fel azon, micsoda hőstetteket hajtott végre Mareszjev a háborúban.

Ez viszont borzasztóan irritálta magát a hőst, aki egyébként 86 légi csatában vett részt és 11 náci repülőt lőtt le, egyes források szerint ebből hetet a tíznapos kurszki csatában. Hőstetteit viszont mindig próbálta kisebbíteni. „Nincs semmi különleges abban, amiket elmondtam. Az, hogy legendává tettek, csak irritál” – mondta 2001-ben, a halála előtt röviddel adott interjúban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.