2019. február 6., szerda

NÉGY ÉVVEL A G-NAP UTÁN - OLIGARCHÁKAT CSERÉLTEK LE, VAGY VÁLTOZOTT MÁS IS?

HVG ONLINE
Szerző: SZOJCSEV IVÁN
2019.02.06.


Az egykori Simicska-cégek jelentős része Mészáros Lőrinc közelébe került, a médiabirodalom koncentrációja akkora, amilyenről Simicska csak álmodni mert, Mészáros vagyona pedig ma több, mint ötször akkora, mint Simicskáé volt a csúcson. Ide jutottunk négy év alatt.

"Most bemegyek a szerkesztőségbe, és mindenkit kibaszok" – ezzel a mondattal kezdődött az interjú, amit Simicska Lajos napra pontosan négy éve adott az Indexnek. A G-napon Simicska több médiaérdekeltségének vezetője is felmondott, mert az Orbán Viktorral szakító oligarcha a kormány reklámadótervei miatt totális médiaháborúról kezdett el beszélni.

Most, négy évvel később a Magyar Nemzet a Fidesz szócsöveként indult újra, ami szimbolikusan is jelzi: a NER totális győzelmet aratott Simicska fölött. De mennyiben lett más a helyzet attól, hogy lecserélték az oligarchákat?

A vagyon

2015-ben Simicska Lajos először került fel a 100 leggazdagabb magyar listáján a Top 10-be, akkor is csak a tizedik helyen. Simicska vagyonát akkor 73 milliárd forintra becsülte a Napi.hu kiadványa. Ugyanezen a listán ott szerepelt már Mészáros Lőrinc is, de még csak a 86. helyen szerénykedett.

Mára Mészáros lett a leggazdagabb magyar. A Napi.hu idei kiadványa még nem készült el, de már 2018-ban is csak a lapzárta időpontján múlt, hogy Csányi Sándort nem előzte meg Mészáros. Amikor viszont a Forbes 2018 legvégén kiadta a saját listáját, azon a felcsúti expolgármester volt az első. A vagyona 381 milliárd forint, vagyis több, mint ötször akkora, mint Simicskáé a csúcson. (Azt, hogy Mészáros vagy Simicska-e a nagyobb király, két éve összehasonlítottuk – azóta ugyan sok minden történt, de így is érdemes visszatekinteni a kettejük közötti különbségekre.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.