2019. február 10., vasárnap

NÉGY KERÉK, EGY ZÁSZLÓ, ÖTÉVES TERV: ILYEN VOLT ORBÁN VIKTOR 20 ÉVÉRTÉKELŐJE

MÉRCE
Szerző: DIÓSZEGI-HORVÁTH NÓRA
2019.02.10.


„[N]e figyeljenek oda arra, amit mondok, egyetlen dologra figyeljenek, amit csinálok”

– Orbán Viktor nem véletlenül szereti ezt hangoztatni.

Mert például az tény, hogy a nagy sorosozás-migránsozás közepette valóban átvezette az országot 2010 óta egy nyílt demokráciából az illiberalizmus köntösébe bújtatva valamiféle torz államformába, és bár a folyamat még tart, nem nehéz megjósolni az irányból, hogy merre.

De persze a miniszterelnök azért a szavak embere is, pontosan érzékeli, hogy szépen csengő bülbül szóval kell körítenie ezt az átmenetet, és remekül adja el (honi és külföldi) híveinek is azt a mesét, amivel legitimálni tudja cselekedeteit.

Ha hinni lehet a pletykáknak, az idei évben valamiféle családvédelmi akciótervet hirdet majd a miniszterelnök, bár ugye a tavalyi évet is a családok évének nevezték ki – inkább kevesebb, mint több sikerrel.


Épp ezért talán nem érdektelen visszatekinteni, ha csak motívumok szintjén is arra a 21 évre, amióta Orbán évértékelőt tart. És nem csak azért, mert eme évértékelők jelmondatai a mából visszatekintve kifejezetten megmosolyogtatóak, de azért is, mert ha egy kicsit megnézzük azt, amit Orbán mond, és összevetjük azzal, amit tesz, talán az idei évértékelőt is más szemmel tudjuk majd nézni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.